Apartmani

smestaj hoteli apartmani vrnjacka banja

Svrha svih ugostiteljskih objekata je pružanje ugostiteljske usluge, koja mora zadovoljavati zakonom propisane standarde. Smeštajni ugostiteljski objekti, kakvi su apartmani, moraju biti opremljeni mini kuhinjom posedovati veću kvadraturu od soba i studia, neretko imaju odvojenu spavaću sobu, a uvek poseduju sopstveno kupatilo. Opremljenost prosečnog apartmana podrazumeva osim već pomenute strukture prostora i u potpunosti opremljenu kuhinju sa šporetom, frižiderom i potrebnim posuđem i escajgom, tu je svakako krevet (ili kreveti), neretko trpezarijski sto, ali i uređaji poput televizora, klima uređaja i DVD uređaja. Sami apartmani su najčešće dvokrevetni (dva zasebna kreveta ili francuski ležaj), trokrevetni i četvorokrevtni, a kao dodatna opcija često je u ponudi i pomoćni ležaj. Apartmani mogu posedovati i sopstvenu terasu, balkon ili francuski balkon.
Iako i hoteli poseduju apartmane to je drugačiji tip smeštajne jedinice od apartmana u apartmanskim naseljima i onih u domaćoj radinosti, o kojima će u ovom tekstu biti reči. Od ukupno 15,000 smeštajnih jedinica u Vrnjačkoj Banji većinu sačinjavaju upravo apartmani različitog tipa. Oni mogu biti u sklopu vila, već pomenutih apartmanskih naselja tj. blokova ili mogu biti privatni tj. pripadati tzv. domaćoj radinosti. Realna razlika između ova tri tipa apartmana gotovo i da ne postoji. Osnova te „nepostojeće razlike leži uglavnom u tome da li je apartman privatan ili se izdaje u vili sa više apartmana, odnosno u apartmanskom naselju tj. apartmanskom bloku. Razlike se uglavnom vide u dodatnom sadržaju, a ne u samom smeštaju. Vile i apartmanski blokovi su smeštajni objekti usko skoncentrisani na izdavanje svojih smeštajnih jedinica te poseduju sadržaj koji je namenjen dodatnom zadovoljstvu svojih gostiju poput: mogućnosti pansionske ishrane na bazi punog ili polu pansiona, fitness centra, wellness i spa sadržaja, dečijih igrališta, privatnog parkinga i tome slično.
Uže posmatrano apartmansko naselje, da počenemo od toga, jeste veći smeštajni objekat u okviru koga se nalaze apartmani različite veličine, kapaciteta i opremljenosti. Dodatni sadržaj apartmanskih naselja može biti raznolik, a ne retko osim fitnessa, parkinga i ishrane poseduju i sale za kongrese, frizerske salone, kozmetičke salone i dr. Apartmanska naselja neretko poseduju i privatne sportske terene, kao što su teniski tereni i kuglane, a postoje i mogućnosti iznajmljivanja bicikala, igranje bilijara, stonog fudbala i ostali vidovi rekreacije, grupne i individualne zabave. Ovako ustrojena apartmanska naselja u mnogo čemu podsećaju na hotele, iako to nisu.
Jedan takav apartmanski objekat u Vrnjačkoj Banji jeste „Solaris resort“ u okviru koga se nalazi 40 smeštajnih jedinica ispraćenih bogatim dodatnim sadržajem.
Najveći broj apartmana u Vrnjačkoj Banji, bez sumnje se nalazi u okviru domaće radinosti. Domaću radinost odlikuje pre svega maštovitost, raznolikost i prisnija usluga, s obzirom na manji broj apartman u ponudi. Domaćini su ljubazni i uslužni, a posetioci Vrnjačke Banje mogu izabrati osim smeštaja koji odgovara njihovom budžetu i između najrazličitije dekorisanih objekata. Ne moguće je nabrojati sve apartmane domaće radinosti, ali neki od njih su primera radi: „Vila Lenka“, „Raj“, „Jasminka“, „Prestige“, „Šumadija“, „Pahuljica“, „Stojković“, „Spa Exclusive“, „Banović“, „Centar“ i dr.
Još jedno merilo za odabir savršenog apartmana tokom Vašeg boravka u Vrnjačkoj Banji pored estetike, cene i dodatnog sadržaja, može biti i lokacija. Apartmanski smeštaj „rasut“ je po celoj Vrnjačkoj Banji, a u zavisnosti od toga šta Vam odgovara možete birati one nešto udaljenije i izolovanije, one u strogom centru, one koji su u centru ali zaštićeni od buke i dr.