autoprevoz vrnjacka banja

„ATP Morava“ / „Autoprevoz“

autoprevoz vrnjacka banja

U razvoju saobraćajne privredne grane, bitnu ulogu odigralo je preduzeće „ATP Morava“ (nekada pod imenom „Autoprevoz“). Nastanak ovog preduzeća povezan je sa komunalnim preduzećem „Goč“, koje je osnovano 1948. godine. Iz komunalnog preduzeća „Goč“ uskoro se izdvojilo samostalno preduzeće „Morava“, koje je do 1968. godine samo vodilo svoje poslove, da bi tada ušlo u sastav čačanskog „Autoprevoza“. Čačanski „Autoprevoz“, bio je razvijena firma sa razgranatim sistemom poslovanja.
Godine 1983, igrađena je nova autobuska stanica, u režiji „Autoprevoza. Zgrada novoizgrađene autobuske stanice posedovala je sopstveni motel, a unutar nje se odvijao i niz drugih delatnosti poput proizvodnje peciva i restoranskih usluga što je doprinelo povećanju turističke ponude i blagotvorno delovalo na turistički razvoj banje.
Tokom 80-ih godina 20-og veka, „Autoprevoz“ ulazi u period svog najizraženijeg uspona. Niz promena tada je uvedeno u preduzeće, a neke od najvažnijih su:
– Obnavljanje voznog parka modernim turističkim autobusima visoke kategorije.
– Proširenje poslovnog prostora preduzeća na dodatnih 4.000 m².
– Otvoreni su servis i pogon za reparaciju vozila.
– Ustanovljene su nove putne trase preduzeća, koje su dosezale do mnogih velikih evropskih gradova.
– Ponovo je obnovljen vozni park i tom prilikom „Autoprevoz“ je dobio izuzetno kvalitetne i prestižne autobuse, poznatih svetskih proizvođača, kao što je „Mercedes“.
Početak 21-og veka nije bio naročito uspešan za ovu firmu, koja je prošla kroz dve neuspešne privatizacije (prva 2004. godine, a druga već sledeće 2005. godine). Postupak privatizacije ove kompanije okončan je 2007. godine, kada je „Autoprevoz“ a.d. postao akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu KAVIM PUBLIC TRANSPORTATION INTERNATIONAL (2002) LTD iz Izraela.
Danas „Autoprevoz“, vozi kako u gradove stranih zemalja, tako i svuda po Srbiji, dok se deo njegovog voznog parka korsti u gradskom i prigradskom prevozu grada Čačka, kao i opština Lučani i Aranđelovac „Autoprevoz“ iznajmljuje svoja vozila drugim preduzećima, a ujedno i obavlja prevoz radnika, kao i đaka srednjih i osnovnih škola.