Crkva Svetog Save u Gračacu

crkve i manastiri vera

Selo Gračac u opštini Vrnjačka Banja, veoma je staro selo Raškog okruga. U ataru ovog sela nađeni su materijalni ostaci koji jasno upućuju na to da su još stari Rimljani naseljavali područje današnjeg Gračaca. Samo selo Gračac nalazi se na planini Goč, svega 4 km, od sredine magistralnog puta između Vrnjačke Banje i Kraljeva. Po legendi se veruje da je lokalna crkva crkva Sv. Save, podignuta još u „Savino vreme“, kao i da je sam Sveti Sava, sa svojim ocem Stefanom Nemanjom, učestvovao u njenoj izgradnji. Svakako crkva u Gračacu koja nosi Savino ime, upravo je njemu i posvećena. Ako je verovati legendama, a realnih razloga da im se ne veruje nema, crkva je starija čak i od Žiče, a 800 godina u tom slučaju proslavila je krajem 20-og veka.
Crkva je kroz istoriju mnogo stradala, i tu se krije razlog zašto nemamo tačne podatke o vremenu njenog nastanka i njenim ktitorima. Do početka 19-og veka, od ove crkve ostali su samo temelji na kojima je 1812. podignuta nova crkva. Gračački paroh Radovan Šućurević, obnovio je ovu crkvu 1842. godine. Danas je crkva u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.
Selo Gračac osim zbog crkve interesantno je i zbog seoskog turizma. Lokalni zanati, poput izrade burića i heklanja, pokazali su se kao interesantni turstima, pa se gosti sela uz pomoć domaćina mogu oprobati u tradicionalnoj izradi. Tu je i vodenica Smiljka Debeljaka, još jedna seoska atrakcija, zanimljiva, između ostalog i zbog toga što i dan danas melje na isti način kao kada je i podignuta.