Crkve, manastiri, tvrđave

Kako se Vrnjačka Banja nalazi na teritoriji, istorijske srpske države Raške, može se reći da njena okolina obiluje manastirima, hramovima i utvrđenjima vekovima starim. U neposrednoj blizini lečilišta, nalazi se više važnih manastira, poput Studenice (1196), Žiče (1210) i Blagoveštenskog ženskog manastira Gradca  kraljice Jelene Anžujske (1272), a osim njih u blizini Vrnjačke Banje nalaze se i manastiri Ljubostinja (1405), Đurđevi stupovi (1168) i Sopoćani.

Svaki od ovih manastira među svojim zidinama skladišti srpsku tradiciju i istoriju, a njihove, priče i sudbine međusobno se prepliću, dodatno bojeći bojama istorije okolinu Vrnjačke Banje.

Osim manastira, nekadašnja Raška obiluje i utvrđenjima, nekada zaduženim da zemlju brane od neprijatelja, a danas frekfentno posećivanim radi uživanja u njihovoj lepoti. Gotovo sva utvrđenja Raške, nalaze na slabo pristupačnim uzvišenjima i grebenima, pa je put do njih, ne retko sam po sebi avantura.  Napomena za one koji nisu ljubitelji uspona, jeste da pogled na unutrašnjost utvrđenja, ili na doline sa nekog od zidova, vredi svakog koraka koji je prkosio zemljinoj teži. Među tvrđavama okoline Vrnjačke Banje izdvajaju se, Maglič, Brvenik, Koznik, Jelak i Lazarev grad.