narodna biblioteka dr dusan radic vrnjacka banja

Narodna biblioteka „Dr Dušan Radić“

narodna biblioteka dr dusan radic vrnjacka banja

Narodna biblioteka u Vrnjačkoj Banji, nosi naziv po Dr Dušanu Radiću, značajnom banjskom piscu i lekaru. Njeni počeci sežu 100 godina unazad, u vreme kada je ugostiteljski objekat pod nazivom „Šucin paviljon“ u svom sastavu imao i prvu banjsku čitaonicu. Tu čitaonicu posećivali su i Vrnjčani i njihovi gosti, prevashodno kako bi čitali dnevnu štampu i raspravljali o aktuelnim pitanjima iz zemlje i sveta.
Od tada, pa do danas, biblioteka u Vrnjačkoj Banji prešla je dug put. Kako je Vrnjačka Banja od samog svog osnivanja, pokazivala neobično izraženu naklonost prema kulturi i umetnosti, ona se vremenom u tom smeru i razvila, te postala srpska banja sa najkvalitetnijom i najbogatijom ponudom „kulture“ i kulturnih dešavanja.
Narodna biblioteka Dr Dušan Radić, nalazi se na samoj vrnjačkoj promenadi, u objektu koji je nekada bio vila i koji je sačuvao tipičnu banjsku arhitekturu iz perioda prve polovine 20-og veka. Biblioteka u svom posedu ima oko 40.000 naslova koji su dostupni kako meštanima, tako i gostima Vrnjačke Banje.
Čitaonice biblioteke Dr Dušan Radić su prostrane i opremljene u duhu celokupne građevine, udobne i prijatne za boravak. Ljubaznost zaposlenih još je jedan detalj kojim ova biblioteka pleni. Zaposleni su spremni da svakome pomognu u nalaženju literature za koju su zainteresovani, a biblioteka poseduje i kompletnu dnevnu i periodičnu štampu, kao i naučne i kulturne časopise.
Zavičajno odeljenje biblioteke, njen je poseban ogranak, opremljen velikim brojem naslova iz oblasti nauke, kulture i umetnosti, čija je tema Vrnjačka Banja ili njena okolina. Tu se čuvaju knjige i beleške o Vrnjačkoj Banji, kao i njenom istorijskom razvitku. Zavičajna građa, korisnicima biblioteke dostupna je uz određene uslove.
Narodna biblioteka Dr Dušan Radić u Vrnjačkoj Banji okrenuta je i ka izdavačkoj delatnosti. Ona objavljuje književne naslove iz različitih oblasti poput istorije, filozofije, kulture, turizma, književne kritike i dr. Najznačajnija do sada izdata edicija biblioteke Dr Dušan Radić je „Fons Romanus“.
Biblioteka je aktivni organizator mnogih dešavanja, kojima je domaćin tokom cele godine, ali sa posebnim akcentom na period banjske sezone. Ona organizuje književne večeri , tribine, predavanja i promocije novih knjiga uz učešće i aktivnu saradnju mnogih kulturnih, naučnih, verskih i drugih organizacija i institucija.
Zaljubljenici u pisanu reč, tokom svog boravka u banji, mogu se učlaniti u biblioteku i dobiti posebnu člansku kartu za goste. Veliki broj naslova beletristike, popularne literature, klasike, poezije i mnogih drugih književnih vrsta i žanrova, dostupno je svima. Ukoliko bi ste voleli da čitate dobru knjigu dok pijete jutarnju kafu u nekom od banjskih kafića, svratite do biblioteke Dr Dušan Radić i izaberite svoju dozu umetnosti za taj dan. Na raspolaganju su Vam ljubazno osoblje i milioni stranica koje čekaju da budu pročitane.