Geografski položaj

Vrnjačka Banja nalazi se na  43⁰ 37′ severne geografske širine i 20⁰ 54′ istočne geografske dužine po Griniču. Smeštena je u centralnoj Srbiji na putu između Kraljeva i Kruševca, i ujedno u neposrednoj blizini više većih gradova Srbije kao što su Kragujevac, Čačak i Trstenik. Opština Vrnjačka Banja prostire se na 240 kvadratnih metara i osim samog lečilišta obuhvata ukupno 14 naselja. U sastav opštine ulaze sledeća sela: Vrnjci, Ruđinci, Goč, Stanišinci, Štulac, Rsovci, Novo Selo, Podunavci, Vraneši, Gračac, Otroci, Vukušica i Lipova.

U okviru cele opštine Vrnjačka Banja, živi oko 30.000 stanovnika, koji se pretežno bave turizmom i zemljoradnjom. U samom naselju Vrnjačka Banja popisano je oko 16.000 stanovnika.

Kako je smeštena u centralnoj Srbiji, Vrnjačka Banja, predstavlja svojevrsnu raskrsnicu puteva, te stoga ima dobre drumske i železničke veze sa mnogim većim srpskim gradovima poput Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Užica itd.

Vrnjačka Banja je sa svoje južne strane okružena planinama kopaoničkog kraja, među kojima dominira Goč, na čijim se severnim obroncima ona nalazi. Prostire se na nadmorskoj visini od 220 do 300 m.

Sva naselja koja ulaze u sastav opštine Vrnjačka Banja, smeštena su na severnim Gočkim padinama, osim Stanišinaca i Goča, koji su na južnoj strani ove planine.

Kada je u pitanju šire planinsko područje Vrnjačke Banje, osim Goča i Kopaonika tu su još i planine Željin (1785 m), Jastrebac (1492 m), Stolovi (1375 m), a sa severne strane Vrnjačke Banje prostire se venac Gledićkih planina.

Osim velikog broja planina, ovaj deo centralne Srbije, poznat kao Raški okrug, bogat je i rekama i rečicama. Vrnjačka Banja smeštena je u dolinama dve reke, Vrnjačke i Lipovačke, a najveća reka koja prolazi kroz opštinu svakako je moćna Zapadna Morava, koja je svojom zelenom dolinom usekla put između Gledićkih planina i Goča.

Celo podneblje bogato je kotlinama planinskih reka i potoka što je svojevrstan ukras predivnom prirodnom okruženju Vrnjačke Banje. Reke iz područja Vrnjačke Banje pripadaju slivovima Zapadne Morave i podslivovima Ibra i Rasine.