gimnazija u vrnjackoj banji

Gimnazija

gimnazija u vrnjackoj banji

Jedina gimnazija u opštini, Gimnazija u Vrnjačkoj Banji, osnovana je davne 1941. godine, a iste godine, nakon završenih formalnosti je i počela sa radom. Isprva je bila samoupravna gimnazija, dok je danas ona Gimnazija opšteg tipa sa oglednim informatičkim odeljenjem koju pohađa više od 460 đaka u 16 različitih odeljenja.
Gimnazija je ušuškana između Vrnjačke i Lipovačke reke, u samom centru Vrnjačke Banje, na prelepom u zelenilo obraslom Čajkinom brdu. Zgrada gimnazije je nekadašnja vila „Terapija“, kojoj je zahvaljujući donaciji USAID-ACDI/VOCA i zalaganju lokalne zajednice nedavno proširen i renoviran prostor u kome se nalaze biblioteka i kabinet računarstva i informatike.
Takođe zahvaljujući nesebičnoj saradnji lokalne zajednice, škola je opremila i organizovala rad multimedijalne učionice, čija je prvenstvena namena praktična primena teoretskog znanja, pre svega iz oblasti hemije, biologije i fizike.
Gimnazija iz Vrnjačke Banje, poznata je i specifična u oblasti razvoja novih obrazovnih programa, koji idu iz krajnosti u krajnost kako bi zadovoljili različite afinitete. Tako se u ovoj gimnaziji koriste prirodni resursi same banje, poput termomineralnih voda u službi hemije i biologije, a sa druge strane u okviru škole aktivno funkcioniše radionica za izradu lutaka i lutkarsko pozorište, dok u isto vreme, mladi istraživači mogu oprobati svoja stečena znanja i usvojiti nova na tlu arheološkog nalazišta u Lađevcima.
Gimnazija u Vrnjačkoj Banji, aktivno radi na unapređenju svojih programa i obrazovnih mogućnosti koje pruža svojim učenicima. Akcenat je bačen na negovanje kulture izražavanja, umetnost, ali i razvijanje internet tehnologija, i korišćenje istih, te na taj način osposobljvanje mladih za izazove modernog sveta.
U školi je organizovano i više slobodnih sekcija usmernih na različita interesovanja đaka. Đaci se mogu učlaniti i aktivno učestvovati u nekoj od sledećih sekcija :
– Sekcija za geografiju
– Filozofska sekcija
– Kultura, podkultura i kontrakultura
– Debatni klub
– Borba protiv nasilja, narkomanije, za dobrovoljno davalaštvo krvi
– Pomoćne istorijske discipline
– Ekološka sekcija
– Web sekcija
– Informatička sekcija
– Literarna sekcija
– Likovna sekcija
– Dramska sekcija
– Recitatorska sekcija
– Zidne novine i novinarska sekcija
Kada su u pitanju sportske sekcije, učenici se mogu prijaviti u sledeće sekcije:
– Fudbal
– Odbojka
– Stoni tenis

Ogledno informatičko odeljenje, osnovano je uz saglasnost Ministarstva prosvete, i u saradnji sa još 10 škola na prostoru Srbije, sa ciljem da se obezbedi nova generacija mladih sa naprednim informatičkim znanjima stečenim već u srednjoj školi. Poznavanje interneta i rada na računara, jedan je od osnovnih uslova za dobijanje posla danas, a uvođenje rada na naprednim informatičkim tehnologijama i dalje razvijanje i širenje istog jedan je od ciljeva ove gimnazije koja bezrezervnim zalaganjm pokušava da svojim učenicima uvek obezbedi više i bolje.