goc

Goč

goc

Goč, planina kopaoničkog masiva, koja se uzdiže u zaleđini Vrnjačke Banje, jedna je od najomiljenijih izletničkih destinacija, kako samih Vrnjčana tako i mnogih njihovih gostiju. Ova planina prekrivena gusto zbijenim stablima, dobrim svojim delom pripada opštini Vrnjačka Banja i jedan je od njenih najlepših ukrasa.
Na Goču se nalazi ski staza na kojoj zimi skijaju gosti Vrnjačke Banje, tu je i jezero Selište, staza zdravlja, brojni ribnjaci i seoska gazdinstva, kao i još mnogo toga u čemu možete uživati i čime možete obogatiti svoj boravak u Vrnjačkoj Banji.
Od banje do vrha Goča potrebno je između 30 i 40 minuta motornim vozilima. Ako ste voljni da vidite što više od Goča, naša topla preporuka je da do njega dođete takozvanim starim putem, a da se vratite novim. Stari put do Goča je u solidnom stanju, put je uzak, a krajolik kojim Vas vodi obiluje netaknutom lepotom. Kada preko Sunčanog brega izađete iz banje, a uspon odpočne, prećićete polako u banjsko lovište „Borjak“. Put vas, između visokih stabala, uspinjući se serpentinama vodi do samog vrha. U nekim od seoceta na vrhu možete saznati više o lepotama Goča, a ljubazni domaćini rado će Vas uputiti do željene destinacije.

ski staze skijanje
Ski stazu je nemoguće promašiti. Na Goču postoje ukupno 3 ski staze, od kojih je jedna takmičarska. Takmičarska staza duga je 1.500 m, a široka 40 m. Između najviše i najniže tačke ski staze, visinska razlika je 360 m. Tu je i uspinjača – sedežnica – korpara sa 100 sedišta. Takmičarsku stazu prate i dve manje, rekreativne staze, svaka dužine 250 m, prilagođene mlađim uzrastima i slabijim skijašima. Ove manje ski staze raspolažu liftom sa drvenim hvataljkama.
Na Goču se organizuju i različite sportske pripreme, letnji i zimski kampovi (u organizaciji dečijeg odmarališta „Goč“).
Ski staze, svakako, nisu jedini razlog za posetu Goču. Sve više naroda tokom toplijih meseci posećuje Goč, kako bi uživali u čistom planinskom vazduhu i drugim čarima ove planine. Staze za šetnju sve su češće posećene od strane turista, a na Goču ih ima ukupno 5, obeleženih i uređenih. Ove staze nisu naporne, nisu ni planinarskog ni takmičarskog tipa, već predstavljaju šetačke staze rekreativnog karaktera.
Postojeće staze nazvane su po bojama, a razlikuju se po dužini i usponu:
– Žuta staza : Vodi od hotela „Piramida“, preko Cvetne livade i pored žičare i završava se na početnoj tački, dakle kod hotela „Piramida“. Dužina staze iznosi 5.000 m.
– Zelena staza : Polazi od hotela „Piramida“, uz žičaru, reku Sokolja, pored smučarskog doma i završava se kod hotela „Piramida“, uz ukupnu dužinu staze od 7.300 m.
– Braon staza : Ova staza polazi od hotela „Piramida“, uz Belu reku, reku Gajevača, i nazad do hotela, ukupne dužine 8.600 m.
– Plava staza : Od hotela „Piramida“, pored reke Gajevača, preko Velike livade, uz dva potoka – Ćelavi i Suvi, da bi se na posletku završila kod hotela „Piramida“. Ova staza duga je ukupno 10.000m.
– Skraćena crvena staza : Od hotela „Piramida“, preko Prerovske reke, Bele reke, ponovo do hotela „Piramida“. Skraćena crvena staza duga je ukupno 10.500 m.
– Crvena staza : Polazi od hotela „Piramide“, preko Prerovske reke, Savinog laza, Crnog vrha, ponovo Savinog laza, Bele reke i na posletku završava kod hotela „Piramida“. Crvena staza duga je ukupno 18.500 m.

goc
Šetnje ovim stazama blagotvorno utiču na ljudski organizam. Obrastao u šume bukve i jele, uz prisustvo gočkog bora, hrasta kitnjaka, plemenitih lišćara i četinarskih egzota, Goč stvara mikroklimu koja pozitivno utiče na anemične osobe. Gočki vazduh, takođe,jača metabolizam i nervni sistem, pa se boravak na Goču preporučuje boravak ljudima koji imaju zdravstvene probleme sa njima.
Brojni šljivici, vinogradi i malinjaci, kao i prisustvo velikog broja različitih lekovitih trava, čine Goč pogodnim za futinge, berbu šumskih plodova i lekovitih biljaka, a posebno je interesantno to što na Goču rastu mnoge endemske biljne vrste i zajednice.

goc smestaj skijanje
Na Goču su rasprostranjeni i brojni ribnjaci, pa ukoliko ste ljubitelji, za Vas na licu mesta, može biti pripremljena sveža gočka pastrmka. Od ljubaznih domaćina možete kupiti domaći sir i kajmak, a nije redak slučaj ni da dođete u situaciju da rakiju probate direktno iz toplog kazana.
Ako produžite vožnju, istim smerom kojim ste i došli i sa svoje leve strane ostavite ski staze, očekuje Vas vidikovac impozantnog pogleda, sa desne strane od puta, kao i putokaz za skretanje levo, koji vodi do jezera Selište. Selište je od ski staza udaljeno svega 10-ak kilometara. Ovo veštačko jezero, zabranjeno je za kupanje, jer se nalazi u zoni stroge sanitarne zaštite, ali je bez obzira na to prelep primerak planiskog jezera, koji ne treba propustiti, pogotovo ukoliko ste već na Goču.
Po povratku sa Goča, naša preporuka je novi put. Na novi put uključujete se kod ski staze i ne možete ga promašiti jer je skretanje dobro obeleženo. Novi put je širi od starog i u boljem stanju, a uspon tj. pad, je daleko veći zbog čega je naš savet da se na Goč popnete starim putem, blažeg uspona, a spustite novim, što je praktično ne samo zbog toga što ćete više videti, već i zbog samog nagiba terena.
Bilo kako bilo, južno od Vrnjačke Banje, očekuje Vas Goč : planina severno kopaoničkog kraja, okrunjena mnogim biljnim vrstama i rekama – sjajan izbor za dan u prirodi. Ostaje Vam samo da posetite Goč, uz napomenu sa naše strane, da ukoliko niste došli sopstvenim vozilom, postoje organizovani polasci na Goč iz same Vrnjačke Banje.