Goč

Goč je planina koja pripada šumsko – planinskom kompleksu Kopaonika i Kopaoničkog kraja. Goč je planina najbliža banji, mada je ispravnije reći da je Vrnjačka Banja zapravo sastavni deo Goča, s obzorom na to da je samo lečilište smešteno na najnižim padinama severne strane  planine, a naselja koja pripadaju opštini, prostiru se čak i na južnim obroncima Goča.

Od Vrnjačke Banje do Goča vode dva puta – stari i novi. Stari put vodi iz centra Vrnjačke Banje, preko „Sunčanog brega“, vijugavo se uspinjući na vrh Goča, metar po metar uskim asfaltnim putem. Put je star, asfalt na više mesta u lošem stanju, ali je sve to manje važno naspram uživanja koje ćete iskusiti uspinjući se na Goč starim putem. Nakon što postepeno napustite samu Vrnjačku Banju i njene najudaljenije vikendice ostavite iza sebe, zaćićete u lovište „Borjak“ i šumu prepunu bujne vegetacije koja krasi ove krajeve već više vekova. Stari put raseca lovište i vodi vas direktno ka vrhu Rtnja i ski stazi. Tokom toplijih meseci lako ćete uočiti ski stazu u obliku dva široka prolaza raskrčena kroz gustu šumu, a zimi će Vas mnogi skijaši nepogrešivo uputiti ka njoj. Tu su i mnogi putokazi pa mogućnosti da Ski stazu promašite, praktično ni ne postoje. Odatle, ako je tog dana dobra vidljivost, činiće Vam se da Vam je Srbija na dlanu.

Dalje od ski staze na svega još desetak minuta vožnje, naićićete na skretanje levo, koje je obeleženo, a odvešće Vas do jezera Selište. Ovo veštačko jezero nalazi se u zoni visoke sanitarne zaštite. Kupanje u jezeru nije dozvoljeno, zbog potreba održavanja optimalnih sanitarnih uslova u njemu, ali bez obzira na nemogućnost plivanja u njemu, jezero Selište je prizor koji ne treba propustiti.

Sa Goča, preko Mašinerije i Mitrovog polja možete i na Željin, koji je visok čak 1785 m i još je jedna planina kopaoničkog kraja. Ako odlučite da istog dana posetite i Željin i Goč, predlažemo Vam da što ranije krenete na put, jer su obe planine u istom danu poprilično zahtevna tura, čak i ako putujete kolima (postoje i biciklistički trekovi koji povezuju ove dve planine).

Pri povratku sa Goča predlažemo novi put na koji se uključujete, skretanjem kod ski staze. Na taj način proćićete još jednim delom Goča, a novi put je u odličnom stanju i širi nego stari, tako da će spuštanje predstavljati uživanje. Osim raznolikosti, ako odlučite da krenete starim, a vratite se novim putem, treba imati u vidu da iako je stari put u lošijem stanju, uspon je manji i lakši nego na novom putu. Zato je kombinacija uspona na Goč starim, a spuštanja sa njega novim idealna.

Osim već pomenutog na Goču možete uživati u šetnjama stazom zdravlja, u branju divljih malina kojima Goč u sezoni obiluje, možete posetiti neki od Gočkih ribnjaka i uživati u svežoj pastrmci, možete skijati, poći nekim planinarskim ili biciklističkim trekom itd. Na Goču su popularni i futinzi, kao i berba šumskih plodova i lekovitog bilja, a osim poznate Gočke pastrmke, na Goču možete pazariti i domaći sir i kajmak, probati domaću rakiju itd. Sve zavisi od ličnih afiniteta i sklonosti, pa nakon što smo Vas donekle upoznali sa Gočom, prepuštamo Vam da izabrete na koje ćete sve načine uživati u njemu.