Hoteli

vrnjacka-banja-hoteli

Ukratko o pojmu hotela
Hoteli predstavljaju ugostiteljsko turističke objekte namnjene smeštaju gostiju, kao i organizovanju zabave i hrane za njih. Hotel mora ispuniti određene norme, pre svega zasnovane na kvalitetu, mora posedovati najmanje šest soba, a minimum tri sobe od tih šest moraju posedovati zasebno kupatilo.
Kvalitet hotelske usluge rangira se zvezdicama i to u rasponu od jedne do pet zvezdica (mada se danas polako pojavljuju i varijante ultra eksluzivnih hotela koji broje čak i 6 zvezdica). Osnove za rangiranje hotela su neujednačene, ne samo u Srbiji već u celom svetu. Različiti parametri rangiranja često dovode do toga da hoteli sa 3 zvezdice budu bolje opremljeni od onih sa četiri. Ustanoviti isti hotelski standard nije uvek izvodljivo ni u istom gradu, a kamoli celom svetu. Veliki hotelski lanci su najsigurniji, po pitanju održavanja istog standarda, ali u ostalim slučajevima pouzdati se u zvezdice nije bas najsigurnije rešenje.
Uzevši u obzir sve iznad rečeno, iznećemo grubo značenje hotelske kategorizacije po zvezdicama, koje ne treba, zbog već iznesenih razloga problema u standardizaciji, shvatiti doslovce:
– Hoteli sa 1 zvezdicom – najniži hotelski rang. Jednostavniji i najčešće manji kompleks smeštajnih jedinica sa veoma siromašnim ili bez dodatnog sadržaja, ali koji poštuje standarde kada su upitanju higijena objekta i održavanje čistoće.
– Hoteli sa 2 zvezdice – poseduju bolje opremljene sobe, sa minimalnim sadržajem koji podrazumeva telefon i zasebno kupatilo.
– Hoteli sa 3 zvezdice – podrazumevaju hotele srednje kategorije. Poseduju više opremljenih soba, najčešće sa TV i klima uređajima, a u sklopu objekta mora se nalaziti minimum jedan bar i sala za ručavanje.
-Hoteli sa 4 zvezdice – predstavljaju sadržajne hotele više klase, dobro i luksuzno opremljene. Ovi hoteli mogu se pohvaliti sobnom uslugom, kvalitetnom kuhinjom i bogatim dodatnim sadržajem.
– Hoteli sa 5 zvezdica – Hoteli sa 5 zvezdica su hoteli najviše kategorije. Luksuzno uređeni, sa bogato opremljenim sobama i najširim spektrom dodatnog sadržaja i pogodnosti. Ovi hoteli mogu posedovati otvorene i zatvorene bazene, različite sportske i zabavne centre, poput fitness, joga i pilates centra, frizerskog salona, prostorijama sa bilijarom, stonim tenisom, kuglane, visoko kvalitetnu kuhinju i dr.
Vrnjački hoteli
Vrnjačka Banja ima detaljne sajtove o svim svojim hotelima, gde možete pogledati slike, cene, dodatni sadržaj i sve drugo što bi Vas moglo interesovati. Veliki broj vrnjačkih hotela takmiči se u luksuzu, ponudi, pristupačnosti i ostalim ponudma primamljivim za turiste. Jedna od specifičnosti vrnjačkog hotelskog smeštaja leži u činjenici da su tu u pitanju banjski hoteli i da je Vrnjačka Banja, naravno, pre svega banja. To sa sobom donosi neobičnost velike raširenosti otvorenih i zatvorenih bazena u okviru hotelskog smeštaja nezavisno od kategorije.
Kako je opuštanje, odmor i revitalizacija čovekovog psiho – fizičkog stanja u centru banjske ponude, većina smeštajnih objekata u njoj i to ne samo hoteli, poseduje sopstvene Wellness i Spa centre, bazene, hidromasažere i ostalo što podrazumeva kvalitetna balneoterapija.
Kao banja sa najviše hotela u Srbiji, Vrnjačka Banja može se ponositi svojom obimnom i raznolikom ponudom hotelskog smeštaja. U Vrnjačkoj Banji nalazi se više desetina hotela, od kojih ćemo mi nabrojati samo neke: „Breza“, „Železničar“, „Slavija“, „Merkur stari“, Merur novi“, „Fontana“, „Zvezda“, „Mirko Tomić“, „Slatina“, „Orion“, „Gočanka“, „Aleksandar“, „Beli bor“, „Kraljica“, „Zvezda Danica“, „Vuk“ i dr.
Nabrojani i nenabrojani hoteli imaju mnoge razlike, koje su prevashodno određene njihovom ciljanom grupom turista. Tu su porodični hoteli, hoteli sa specijalizovanom stručnom zadravstvenom ponudom, hoteli namenjeni starijim licima i porodicama sa malom decom, koji nude mir i tišinu, potom su tu hoteli pogodni za prijem velikih grupa poput sportskih ekipa, učesnika različitih tipova konferencija, garni hoteli, namenjeni kratkom poslovnom boravku koji funkcionišu po principu noćenja sa doručkom i dr.
Objekti u kojima su smešteni vrnjački hoteli su takođe raznovrsni i ta se raznovrsnost ogleda u starosti objekta, kao i njegovoj prvobitnoj nameni. Mnogi vile Vrnjačke Banje podignute početkom 20 veka, preuređene su u moderne hotele, kakav je primera radi Hotel“Aleksandar“. Tu su i hotelski objekti građeni mahom u drugoj polovini prošlog veka, koje odlikuje tipična arhitektura toga vremena, a svakako i novi hoteli, modernog dizajna i sadržaja.
Kako je smeštajna ponuda u Vrnjačkoj Banji izuzetno bogata, tako i raznovrsnost smeštaja i cene ujedno i olakšavaju i otežavaju izbor turistima. Kvalitetna ponuda sa optimalnim cenama , naširoko je zastupljena u Vrnjačkoj Banji, a dominira ponuda srednje klase koja je najprijemčljivija za veliku većinu posetilaca.