morava reke

Zapadna Morava

morava reke

Zapadna Morava, koja spajanjem sa Južnom Moravom čini Veliku Moravu, dugačka je svojim tokom kroz centralnu Srbiju čitavih 308 km. Nastaje u polju Tašti, spajanjem Golijske Moravice i Đetinje, istočno od Požege. Svojim tokom ova gorostasna reka razdvaja južnu od šumadijske Srbije, prolazeći na svom putu između mnogih planina, regija i podregija. Vijugajući između Goča i Gledićkih planina, Zapadna Morava je sused Vrnjačke Banje i sela koja pripadaju njenoj opštini (Vrnjci, Podunavci, Novo Selo…).
Stari Rimljani Zapadnu Moravu nazivali su Brongus, a poreklo imena koje mi danas koristimo – Morava – ostaje nam nepoznanica, mada je potvrđeno da je slovenskog porekla. Jedna od predpostavki povezuje slovensku mitologiju, sa imenom Morava, upoređujući ga i povezujući sa staroslovenskom boginjom Moranom. Ovakva ideja svakako je podkrepljena činjenicama. Morana je bila simbol zle i opake žene, koja je ljudima pritiskala grudi i tako ih sprečavala da dišu. Iako Zapadna Morava, nije smtrana „zlom“ rekom, zna se da je oduvek bila hirovita, te da su njena česta izlivanja, nanosila mnoge štete i probleme stanovništvu. Zapadna Morava je meandarska reka, tok joj je izuvijan i nepravilan, a baš kod Novog Sela,koje pripada Vrnjačkoj Banji, ona stvara karakterističan meandar (Vir), gde njen vodotok menja smer pod pravim uglom. Kako je za Zapadnu Moravu karakteristično menjanje toka u relativno kratkim vremenskim intervalima, ona kao posledicu toga, formira mnoge rukavce i bare. Podunavačke bare, u selu Podunavci, koje pripada opštini Vrnjačka Banja, jedne su od većih barskih kompleksa koje je stvorila Zapadna Morava.

lov ribolov morava reka
Biljni i životinjski svet Zapadne Morave izuzetno je bogat. Njen sliv naseljava veliki broj različitih ptica, od kojih je interesantan prmerak lasta bregunica, a osim nje u velikom broju su tu i mnoge barske ptice, kormorani, divlje patke i guske, mali gnjurac, barska koka, kao i mnoge druge vrste koje Zapadnu Moravu posećuju tokom zime. Prizemna flora Zapadne Morave, sastavljena je od sita, oštirca, šaši, vodene pirevine i dr, dok se na samoj vodi javljaju beli i žuti lokvanj i orašak sočivica.
Drvenasta i žbunasta vegetacija podjednako su razvijene, a dominiraju vrba i topola. Šume i lugovi u koje je mestimično obrasla obala Zapadne Morave dom su raznoj divljači. Najčešći stanovnici su zečevi, lisice i jazavci. U brdovitijim delovima toka Zapadne Morave može se naći i krupnija divljač poput divljih svinja i srna, a osim njih tu su i jarebice, šumska šljuka, a ponegde i fazani.
Ako posetite Vrnjačku Banju, prava je šteta da ne obiđete i svega par kilometara udaljenu Zapadnu Moravu. Jedna od najvećih srpskih reka, protiče svojim promenljivim tokom u komšiluku banje i zadovoljstvo šetanja na njenoj obali nešto je što treba doživeti.
Ljubitelji sportskog ribolova, večno su zahvalni na ribom bogatoj Zapadnoj Moravi. Na njenoj obali, oni mogu provesti sate, strpljivo, iz hlada, čekajući svoj ulov. Ukoliko ste i Vi ljubitelj pecanja, onda u kofere spakujte štap i ostalu ribolovačku opremu, jer osim na obali Zapadne Morave, svoje pecaroško umeće, možete isprobati i na već pomenutim Podunavačkim barama, ali i Goču i Ibru.
Na obali Zapadne Morave popularni su i piknici pod krošnjama starih stabala, koja se nadvijaju nad rekom. Izbora i mogućnosti je mnogo, a to je za dobar odmor najvažnije od svega. Na Vama ostaje da odlučite kako ćete iskoristiti ono što Vam Vrnjačka Banja i Srbija nude.