japanski vrt vrnjacka banja

Japanski vrt

japanski vrt vrnjacka banja

Godine 2011, Vrnjačka Banja dobija japanski vrt – novi ponos svog parka. Japanski vrt urađen je zahvaljujući saradnji Japana i vrnjačkih lokalnih vlasti.
Japanski vrt, odnosno japanska bašta, predstavlja vrlo karakterističnu ukrasnu baštu i iako se danas naziva japanskim poreklom je iz Kine. Iz Kine ovaj princip uređenja vrtova prenet je u Japan gde se odomaćio i odakle se postepeno širio i u druge delove sveta.
Ono što karakteriše japanski vrt je maksimalno iskorišćavanje prostora uz izražen respekt prema prirodi. Japanska bašta predstavlja harminično jedinstvo i sklop elementa žive i nežive prirode koji se u ovom slučaju međusobno dopunjuju.
Japanski vrt u Vrnjačkoj Banji, drugi je takav vrt u celoj Srbiji. Naime, osim najpoznatije srpske banje, jedino se još Beograd može pohvaliti da je svoj sadržaj obogatio japanskom baštom. Vrt je izgrađen zahvaljujući donaciji Organizacije za obeležavenje godišnjice svetskog sajma u Japanu 1970. godine.

japanski vrt vrnjacka banja
Izgradnjom ovog vrta, park u Vrnjačkoj Banji dobio je još jedan kutak namenjen relaksaciji i odmoru, uređen u tradicionalnom japanskom stilu, uz poštovanje svih karakteristika stila originalnog japanskog vrta. Projektant ideje bila je Direkcija za planiranje i izgradnju JP Vrnjačka Banja, a na svečanom otvaranju vrta 11. 06. 2011. godine prisustvovali japanski ambasador u Srbiji, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, kao i ugledni domaćini i mnogi gosti. Iz Beograda, na svečanost povodom otvaranja japanskog vrta došli su i predstavnici Haiku kluba „Šiki“. Oni su simbolično pročitali stihove Masaoke Šikija, japanskog haiku književnika po kojem je klub i dobio ime, ali i drugih čuvenih japanskih pesnika posvećenih Haiku pravcu.
Japanski vrt u Vrnjačkoj Banji veći je i od beogradskog japanskog vrta i prostire se na 3.000 kvadratnih metara. Za svoje nepune 2 godine postojanja, osvojio je srca mnogih posetioca banje, što ni malo ne čudi s obzirom na specifičnost prostorne organizacije u okviru ove bašte karakteristične za jedan sasvim drugi deo sveta. Veštačko jezerce, kaskadni vodopad, drveni most, popločane uske staze, drvena kućica, predivna noćna svetla i zanimljiv dizajn svetiljki sve to i više od toga učiniće da se osetite kao gost neke mirne japanske provincije.
Tokom stapanja sa harmoničnim elementima japanske bašte, čini se da je više nego lako zaboraviti na probleme i „napuniti baterije“ za svu onu gužvu i rad koji Vas očekuju po završetku odmora.
Jedan od ciljeva ovog vrta je svako i zbližavanje dve kulture. Otvaranjem japanskog vrta svi posetioci banje moći će da osete japanski duh i vide japanska estetska rešenja u samom vrnjačkom parku.