poslastičarnica u vrnjackoj banji

Kafići i poslastičarnice

poslastičarnica u vrnjackoj banji

Kafići koji su moderni fenomen i koji su velikom brzinom zamenili kafane odlikuju se modernim eneterijerima, ponudama najrazličitijih vrsta kafa i uz to širokim izborom alkoholnih i bezalkoholnih pića. Sam naziv počinje od reči „kafa“ i praksa služenja kafe u specijalizovanim ugostiteljskim objektima nastala je u poznom srednjem veku, kada su turci na prostor evrope doneli kafu. Danas kafići predstavljaju ugostiteljske objekte namenjene prvenstveno umetnosti ispijanja kafe, ali je njihov spektar delatnosti i ponude daleko širi.
Bogata ugostiteljska ponuda Vrnjačke Banje nije zakazala ni kada je u pitanju ponuda kafića. Najvećim delom stacionirani duž vrnjačke promenade, čini se dase vrnjački kafići neprestano smenjuju nastavljajući se jedan na drugi. Leti njihove bašte ukrase promenadu, i uvek su pune gostiju koji uživaju u prijatnom danu osvežavajući se uz neki od napitaka.
Kafići su idealno mesto za predah, osvežnje ili okupljanje pred noćni provod. Često se u njima održavaju čak i omanji poslovni sastanci, majke sa bebama naprave osvežavajuću pauzu pred nastavak šetnje, društvo spoji stolove i uživa u razgovoru i dobrom piću. Kafić predstavlja mesto za druženje, odmor i razonodu, u kojem se u prijatnom ambijentu može uživati u ukusnom piću.
Cene u vrnjačkim kafićima su pristojne i pristupačne. Vrlo su ujednačene i nema nekih bitnijih odskakanja kada je u pitanju kafe ponuda Vrnjačke Banje. Jedino se kafe „City“ može izdvojiti kao zaista kafić sa najpristušačnijim cenama. U ostali kafićima cene se kreću okvirno:
– u proseku nešto više od 1 eura za sokove ( 130-150 din)
– u proseku 1.5 euro za pivo ( 130- 160 dinara)
– za kafu je u proseku potrebno izdvojiti od 0.5 eura, za tursku kafu, do 1 eura za neke egzotičnije kafe poput ledene kafe (50 -120 dinara)
– u proseku od 0.3 eura do 1 eura, za mineralnu vodu, u zavisnosti da li ste naručili čašu ili flašu ovog mineralnog napitka ( 30 – 100 dinara)
Kafiće u Vrnjačkoj Banji zbog prilično standardizovane ponude kada su u pitanju cene i izbor pića, biraćete uglavnom po tome koji Vam se najviše sviđa vizuelno ili u krajnjem slučaju po tome u kome ima slobodnih mesta 🙂
U Vrnjačkoj Banji nema poslastičarnica koje ujedno i ne pripadaju nekom većem ugostiteljskom kompleksu. Obično su u pitanju kafe poslastičarnice među kojima se kvalitetom, uslugom i tradicijom izdvajaju „Di Milano“, „My pleasure“ tj. „Ex Rubljov“ i svakako čuvena „Švajcarija“ koju je proslavilo njeno nadaleko čuveno žito sa šlagom. cene poslastica, torti i kolača u Vrnjačkoj Banji su vrlo pristupačne i maksimum koji ćete morati da izdvojite je oko 2 eura (200 dinara) za parče egzotičnije torte ili kolača do 80 dinara za žito u „Švajcariji“ (+ ekstra 10 dinara za one koji bi uz žito i šlag), dakle manje od 1 eura. Za sladoled u poslastičarnicama, potrebno je izdvojiti ovirno 0.50 eura odnosno 50 dinara za jednu kuglu.
Preporuka svim ljubiteljima sladoleda jeste da neizostavno probaju i domaći sladoled u restoranu „Giardino“, koji se sprema po originalnoj recepturi poznatog italijanskog proizvođača.
Tokom letnjih meseci potražite osveženje i opustite se u nekom od Vrnjačkih kafića, a kada dođe zima i i živa u termometru zađe u one plave delove, sedite i zagrejte se uz šolju toplog čaja ili kafe. Vrnjački kafići Vas čekaju.