Mapa Srbije

Jedna od najčešće navođenih informacija, kada je u pitanju geografski položaj Srbije, jeste to da se nalazi na raskrsnici puteva između istoka i zapada. Iz tog razloga njen geografski i prometni položaj oduvek je opisivan kao povoljan. Putevi istočne i zapadne Evrope u Srbiji se prepliću i moravsko-vardarskom i nišavsko-maričkom dolinom vode na istok, sve do obala Egejskog mora, Male Azije i Bliskog Istoka. Na zapadu, Srbija je dobro povezana sa svim zemljama zapadne Evrope. Glavni grad Srbije Beograd, mesto je ukrštanja velikih evropskih saobraćajnica poput koridora 7 (saobraćaj se odvija Dunavom) i koridora 10 ( koji obuhvata drumski i železnički saobraćaj). Koridor 7 koji Dunavom prolazi kroz Srbiju, od izuzetne je važnosti za Evropski saobraćaj. Koridor 10 koji je jedan od dva panevropska puta koja prolaze kroz Srbiju, ide od Austrije do Grčke, mahom prolazeći kroz bivše jugoslovenske zemlje. Osim glavne trase koridora 10 Salzburg – Solun, on poseduje još 4 kraka, od koji je Srbija stanica u dva navrata. Novi Sad i Beograd kao sastavni delovi kraka B, koridora 10, koji ide od Budimpešte do Beograda i Niš kao stanica kraka C koji se proteže upravo od Niša do Istambula.

Republika Srbija je zemlja jugoistočne Evrope, smeštena u centru Balkanskog poluostrva. Nalazi se između 41°53′ i 46°11′ severne geografske širine i 18°49′ i 23°00′ istočne geografske dužine. S obzirom na to da teritorija Rebulike Srbije obuhvata i Panonsku niziju, Srbija se geografski ubraja i u zemlje Srednje Evrope.  Geografske i klimatske osobine Srbije, njen južni deo svrstavaju među mediteranske zemlje.

Glavni grad Srbije, Beograd, smešten je na Dunavu, i upravo ovom rekom, povezuje srednju i zapadnu Evropu sa istokom. Kanal Rajna – Majna – Dunav, predstavlja središte glavnog evropskog plovnog puta, koji posmatrajući širu sliku povezuje Severno more, Atlantik i Crno more. Sa Jadranskim morem Srbija je povezana železnicom Beograd – Bar, a osim kopnenih i vodenih, Srbija je raskrsnica i vazdušnih puteva, sa svojim Aerodromom „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Granica Republike Srbije dugačka je 2114,2 km, a graniči se sa 8 zemalja : na severu sa Mađarskom, na severoistoku sa Rumunijom, na istoku sa Bugarskom, na jugu sa Albanijom i Makedonijom, na jugozapadu sa Crnom Gorom, na zapadu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Autobuske linije

Laka pristupačnost je ono što Vrnjačku Banju izdvaja od mnogih drugih srpskih banja. Srpski banjski turizam je najprosperitetnija srpska turistička grana, ali nedovoljno razvijena, međutim to ne važi za Vrnjačku Banju. Vrnjačka Banja je najrazvijenija srpska banja, sa bogatom zdravstvenom i turističkom ponudom. Svoje turističke i lečilišne usluge uspešno je plasirala i van granica Srbije, pa je svake godine domaćin, mnogim turistima kako iz regiona, tako i iz drugih krajeva sveta poput Australije, Azije, Južne Amerike…

Smeštena u centralnoj Srbiji, dakle u središtu države, Vrnjačka Banja je lako pristupačna iz svih krajeva Srbije. Bilo da do nje dolazite sopstvenim vozilom, ili autobuskim prevozom, nećete se susreti sa poteškoćama, jer osim dobre mreže puteva koji je povezuju sa svim većim gradovima Srbije, Vrnjačka Banja poseduje i dobre autobuske linije, sa čestim intervalima saobraćanja.

Autobuskim linijama Vrnjačka Banja je povezana sa svim većim gradovima Srbije. Intervali saobraćanja autobusa između banje i tih većih mesta su česti, odnosno autobusi za Vrnjačku Banju i iz nje kreću više puta dnevno.

Tako iz Beograda na dnevnom nivou, za Vrnjačku Banju polazi oko čak 17 autobusa. Prvi autobus sa glavne autobuske stanice  u Beogradu kreće ranim jutarnjim časovima (06:00h), a poslednji  u 20:00h. U međuvremenu, radnim danima, za Vrnjačku Banju poćiće još 15-ak autobusa, čiji su polasci raspoređeni preko celog dana, što planiranje puta čini prilično lakim. Nedeljom, na ovoj relaciji saobraća tek nešto manje autobusa, pa je putnicima na raspolaganju 13 polazaka iz Beograda. Kao i radnim danima, prvi autobus iz Beograda kreće u 06:00h, a poslednji autobus za Vrnjačku Banju u 20:00h uveče.

Na relaciji Novi Sad – Vrnjačka Banja, dnevno saobraća 6 autobusa, sa izuzetkom nedelje, kada za Vrnjačku Banju polazi  5 autobusa. Nezavisno od dana u nedelji, prvi autobuski polazak iz Novog Sada je u 07:00h, a poslednji u 16:30h.

Redovno, mada manjim intezitetom, saobraćaju i direktne autobuske linije između Vrnjačke Banje i Sombora, Subotice, Svilajnca, Kosovske MItrovice, Požarevca, Zlatibora, Vranja, Leskovca i Herceg Novog. Moguće je do Vrnjačke Banje stići i iz Budve, autobusom koji putuje do Kraljeva.

(Informacije o autobuskim linijama su preuzete sa zvaničnih sajtova i informativnog karaktera.)

Putni parvci

Vrnjačka Banja, kraljica banjskog turizma Srbije, udobno je smeštena u samom srcu Srbije. Na severnim padinama planine Goč, u dolinama Lipovačke i Vrnjačke reke,  zahvatajući površinom svoje opštine i dolinu Zapadne Morave, ova banja jedna je od najvećih, najnaprednijih, najrazvijenijih i najpristupačnijih banja u Srbiji. To što je smeštena u centralnoj Srbiji, omogućilo joj je da bude lako dostupna iz svih krajeva zemlje, pa bilo da ste se uputili iz Subotice ili Niša, Užica ili Zaječara, do Vrnjačke Banje vodiće Vas mnoštvo drumskih i regionalnih puteva kojima ćete bezproblema stići do ovog prelepog lečilišta.

Pristupačnost Vrnjačke Banje ogleda se u dobro održavanoj infrastrukturi puteva, kao i činjenici da se nalazi u neposrednoj blizini više većih gradova Republike Srbije.

Od glavnog grada Srbije, Beograda, Vrnjačka Banja udaljena je oko 200 km. Ukoliko dolazite iz Beograda, za Vas izdvajamo tri najčešće rute do Vrnjačke Banje:

1.  Iz Beograda krenuti autoputem E-75, sa kojeg je potrebno isključiti se kod Pojata, nakon čega se uključujete na regionalni put E-761, koji  Vas vodi dalje na zapad. Kada iza sebe ostavite Trstenik i Kruševac, nastavljate ovim regionalnim putem ka Kraljevu, sve do isključenja levo, za Vrnjačku Banju.  Ovim putem od Beograda do Vrnjačke Banje prećićete 235 km, a ono što kompenzuje veći broj pređenih kilometara je činjenica da ćete duže voziti autoputem i brže stići u Vrnjačku Banju.

2.  Iz Beograda krenuti autoputem E-75, s tim što je potrebno isključiti se pre Pojata, tačnije kod Batočine. Odatle put Vas direktno vodi do Kragujevca, čijom ćete obilaznicom proći. Dalje, nakon što prođete niz manjih sela i prilično veliku Gružu, zajedno sa njom severoistočno od Vas ostaće i Gledićke planine, koje se pružaju severno od Vrnjačke Banje. Na kratko ćete ući i u opštinu Kraljevo, nakon čega se skretanjem levo, uključujete na regionalni put E-761, koji vodi pravo do banje. Desetak kilometara od ovog uključenja, ukazaće se putokaz, i označiće da je za Vrnjačku Banju potrebno skrenuti desno, nakon čega Vas od ovog lečilišta deli još svega par minuta vožnje. Kilometraža koja se prelazi u ovom slučaju iznosi 205 kilometara.

3. Treća varijanta je put Ibarskom magistralom, sa koje se isključejete na regionalni put E-763, a zatim se putuje preko Gornjeg Milanovca, do uključenja na regionalni put E-761. Put vodi pored Kraljeva, nakon kojeg, do Vrnjačke Banje ostaje još svega oko 20-ak minuta vožnje. Sa puta E-761, isključenje za Vrnjačku Banju odvešće Vas desno, nakon čega Vam je preostao još samo oko 1 km, do samog centra lečilišta.

Novi Sad je od Vrnjačke Banje udaljen 282 km.  Od Novog Sada, najlakše je stići autoputem do Beograda, a potom dalje takođe autoputem do Batočine ili Pojata. Svakako, pri stizanju u Beograd, moguće je i sa gradske obilaznice uključiti se na Ibarsku magistralu, pa odaltle nastaviti već opisanom putanjom.

Od Vrnjačke Banje Užice je udaljeno 129 km. Iz Užica do Vrnjačke Banje ide se regionalnim putevima, preko Čačka i Kraljeva.

Sve u svemu bilo da dolazite iz zapadne, severne, istočne ili južne Srbije, cilj Vam je da dođete do regionalnog puta E-761, kraj koga se nalazi Vrnjačka Banja. Sa severa je dovoljno doći do Beograda, a onda izabrati između dve varijante autoputa ili ibarske magistrale, iz pravca Niša, takođe autoputem, potom isključenje kod Pojata i dalje već opisanom rutom.

Činjenica je da do Vrnjačke Banje možete izabrati između više puteva, a odakle god da dolazite, do nje je jednostavno stići.