Karneval i karnevalska povorka

karneval vrnjacka banja

Svake godine zajedno sa karnevalom, u Vrnjačku Banju stigne na hiljade turista, iščekujući čarobnu feštu koju organizuju Vrnjčani. U nedelji pre početka karnevala, čini se da je sav smeštaj u banji već popunjen, a karneval još nije ni počeo. Potom u banju stižu karnevalske grupe, koje će nastupati dana kada velika povorka bude prošetala banjom, kao i muzičari, glumci i mnogi drugi umetnici, koji će višednevni program karnevala začiniti dobrim provodom i svojim talentima.
Mnogi poznati muzičari su do sada nastupali na Vrnjačkom karnevalu, a samo neki od njih su Hari Mata Hari, Penthouse Band, Crvena jabuka, Blaža i Kljunovi, kaktus band, Ivan Gavrilović, Santos brothers, Garavi sokak, Apsolutno romatično, Kerber, Bilja Krstić, Goca Tržan i još mnogo drugih.
Program karnevala obojen je mnogim dešavanjima, koji se ne retko odvijaju samostalno i nezavisno od drugih, kako bi svaki gost mogao prisustvovati onoj vrsti zabave koja ga najviše privlači. Organizuju se različite izložbe, sportska naticanja od kojih je interesantno pomenuti trku konobara i trku na štiklama, potom ulični fudbal, košarkašku maskaradu i dr.
Jedan od zanimljivijih događaja tokom karnevalskih dana je i Moravski spust, namenjen onima kojima avantura nije strana. U organizaciji Eko kluba Vrba, Moravski spust počinje ranim jutrom, najčešće improvizovanim plovilima, pouput splavova od plastičnih amblaža, a završava se u popudnevnim časovima nakon krajnje zanimljivog dana i dobre hrane.
Karneval, naravno, nije zaboravio ni najmlađe, pa je za njih organizovano mnoštvo događaja i zabavnih aktivnosti. Mališani mogu uzeti učešća u dečijoj karnevalskoj povroci, slušati horove svojih vršnjaka, učestvovati u maskembalu itd.
Kada karneval počne, Vrnjačka Banja pretvara se u mesto zabave, muzike, smeha, dobre hrane, dobrog pića i iščekivanja. Svi čekaju. Čekaju karnevalski povorku, koja je šlag na torti celog događaja i najlepši momenat karnevala. Povorka tradicionalno polazi 14. jula, sastavljena od najrazličitijih lica, talenata i nota. Maštoviti kostimi, akrobacije, plesne tačke, muzička izvođenja, pozorišne predstave koje se kreću zajedno sa povorkom, indijanci, kauboji, legionari, afrička plemena, kolonijalna vojska, mitska bića, likovi iz bajki, sve to i mnogo više od toga, preliva se i utapa u veliku međunarodnu povorku, koja sa ponosom šeta Vrnjačkom Banjom, baš kao što su to Vrnjčani oduvek želeli.
Poslednji karnevalski dan, obeležava simbolično spuštanje zavese, na pozornici na kojoj je karneval svečano otvoren, a potom fascinantan vatromet ispuni nebo nad Vrnjačkom Banjom. Ovaj jedinstveni događaj u Srbiji još dugo nakon, bude predmet mnogih razgovora i osmeha, a Vrnjačka Banja sa ponosom čeka sledeće leto, kada će ponovo na lica stotina hiljada ljudi staviti osmeh i po nešto šminke.