zamak Balimarkovic vrnjacka banja

Kulturni centar

zamak Balimarkovic vrnjacka banja

Kulturni centar Vrnjačke Banje predstavlja javnu ustanovu, osnovanu od strane Skupštine Opštine Vrnjačka Banja, sa ciljem obavljanja širokog spektra delatnosti iz oblasti kulture. Kulturni centar sastoji se od nekoliko banjskih kulturnih ustanova, od kojih je poseban izraz kulture Vrnjačke Banje „Zamak Belimarković“. Zamak Belimarković je nekadašnji letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, koji je krajem 19-og veka bio namesnik maloletnom srpskom kralju Aleksandru Obrenoviću. Njegov letnjikovac, predstavlja specifičnu arhitektonsku lepotu Vrnjačke Banje i njegova važnost za njenu istoriju je izuzetna. Nakon Drugog svetskog rata, letnjikovac Belimarkovića, preimenovan je u Zamak kulture, a u njega je smešten, osim Kulturnog centra i Zavičajni muzej Vrnjačke Banje koji zajedno čine celinu.
Kulturni centar poseduje bioskopsko-pozorišnu dvoranu, Zamak kulture sa galerijskim i muzejskim prostorom, kao i Amfiteatar kapaciteta 1500 sedišta.
Delatnost kulturnog centra, zadire u najrazličitije oblasti kulture i grubom podelom obuhvata:
– Delatnost muzeja, delatnost galerija i delatnost zbirki.
– Zaštitu kulturnih dobara, prirodnih i drugih znamenitosti.
– Rad umetničkih ustanova.
– Kinematografsku i video proizvodnju i distribuciju.
– Umetničko i književno stvaralaštvo, kao i scensku umetnost.
– Izdavanje knjiga, brošura, časopisa, muzičkih knjiga i drugih publikacija.
– Ostale kulturno – zabavne aktivnosti.

vrnjacka banja
Jedna od najzančajnijih kulturnih svečanosti u Srbiji, pod imenom „Vrnjačke kulturne svečanosti“, organizuje se pod pokroviteljstvom i u organizaciji Kulturnog Centra Vrnjačke Banje. Vrnjačke kulturne svečanosti, traju čak sto dana, tokom letnjeg perioda godine, i njihova organizacija kao i bogatstvo programa, postavili su nove standarde za kulturne svečanosti Srbije. Svečanosti čine vrhunski programi iz oblasti književnosti, pozorišnog, filmskog, televizijskog i muzičkog stvaralaštva, likovne delatnosti, izdavaštva i muzeologije. Najpoznatiji programi Vrnjačkih kulturnih svečanosti su:
1. Međunarodni festival klasične muzike:
Ovaj sadržajan program, obuhvata niz koncerata i izvođenja klasične muzike, a dodatno je obogaćen i pedagoškim programima poput kurseva violine i kamerne muzike.
2. Književno leto:
Program Književno leto, koncentrisan je, kao što mu samo ime kaže, na književnost i sve što je čini. U okviru ovog programa organizuju se portreti književnih stvaralaca, promocije knjiga, tribine iz oblasti književnosti, istorije, politike, filozofije i uopšte društvenih nauka, promovišu se književne regije i gradovi Srbije, književne manifestacije i dobitnici književnih nagrada i dr.
3. Pozorišni dani srpskog teatra:
Program je bogat revijalnim predstavama sa repertoara pozorišta Srbije, pa su posetioci u mogućnosti da vide hit premijere, dramsku klasiku i avangardu, glumačke portrete,velikane dramske književnosti i još mnogo različitih programa.
4. Festival likovnog stvaralaštva:
Ovaj festival, obiluje bogatim sadržajem, iz oblasti likovnog stvaralaštva, likovnih izložbi i manifestacija. Njegov program baziran je prvenstveno na likovnim izložbama i akcijama, poput Centra za savremenu grafiku, Festivala pejzaža, Programa sinteze, Letnje akademije za likovno stvaralaštvo, Vajarskog simpozijuma i Bijenalea jugoslovenske skulpture u plenumu.
– Zavičajni muzej Vrnjačke Banje
Zavičajni muzej Vrnjačke Banje, ko što je već rečeno, smešten je u Zamku kulture. Muzej je kompleksnog tipa i tematski i sadržajno obuhvata materijal sa prostora Vrnjačke Banje i njene okoline. U muzeju se nalaze arheološka, etnološka, istorijska, umetnička i prirodnjačka zbirka. Tri postavke obezbedile su sebi naslov „stalnih postavki Zavičajnog muzeja“, a to su :
1. „Ladarište – praistorija Vrnjaca“ – ova postavka prezentuje najstarije pronađene istorijske izvore sa prostora Vrnjačke Banje, koji starosno datiraju u mlađe kameno doba, dakle 4. milenijum pre n.e.
2. „Etnografsko nasleđe Vrnjačke Banje“ – postavka koja za cilj ima da posetiocima dočara način života u Vrnjačkoj Banji i njenoj okoloni tokom 19-og i do 60-ih godina 20-og veka.
3. „Spomen soba đenerala Belimarkovića“ – postavka dela nameštaja i predmeta sa kraja 18-og i početka 19-og veka iz legata generala Jovana Belimarkovića. Ova kolekcija poseduje zbirku iz kolekcije njegovih knjiga i časopisa, od kojih je većina retka i od izutene kulturne vrednosti.
Kontakt:
36210 Vrnjačka Banja, Šetalište 20
Tel. +381 36 611 152, Fax. +381 36 611 153
zamuzej@ptt.rs