Kulturno – umetničko društvo „Abrašević“

kud abrasevic vrnjacka banja

Jedno od najpoznatijih kulturno – umetničkih društava iz Vrnjačke Banje je KUD „Abrašević“. Osnovano je nedugo po okončanju Drugog svetskog rata, godine 1946, u periodu koji za Vrnjačku Banju nije bio najlakši. Od te godine, do dana današnjeg ovo društvo prenelo je na čitav niz generacija sprsku pesmu, igru i tradiciju, čuvajući istoriju našeg naroda, u pokretima i glasovima mladih ljudi koji su bili voljni da ih nauče i predstave je svetu.
Mnoga deca iz Vrnjačke Banje svoj prvi kontakt sa igrom ostvarila su kroz ovo društvo, koje je od svog nastanka bilo neiscrpan izvor umetničkih ideja, nesebično deljenih sa svima onima koji su na ovaj ili onaj način bili voljni da učestvuju.
Polaznici KUD „Abraševića“ i njegov izvođački ansambl čine deca i mladi, starosnog uzrasta od 4 do 25 godina. Sa ovim društvom mnogi mladi iz Vrnjačke Banje srpsku igru i pesmu , poneli su su sa sobom u strane zemlje poput Amerike, Francuske, Austrije, Bugarske, Slovenije, Makedonije i dr., gde su nastupali.
Na brojnim umetničkim festivalima na kojima je učestvovao, KUD „Abrašević“, osvojio je mnoge prestižne nagrade, a publika nikada nije ostala ravnodušna na izvođenja ovog sjajnog umetničkog ansambla.
Cilj društva je u prvom redu očuvanje srpske tradicije od zaborava, i njeno prenošenje mladim generacijama, kako bi srž srpske prošlosti i kulture, ostala ne samo zapamćena, već i živa. Osim ovoga cilj društva je održavanje kontinuiteta svojih aktivnosti, odnosno, konstantan rad na uigranosti ansambla, proširivanje, razvijanje i unapređivanje repertoara i rast koji se ostvaruje prijemom novih članova, šireći tako što više i što dalje svoj prvobitni cilj.
KUD „Abrašević“ je i organizator tradicionalnog Festivala dečijih folklornih ansambala „Kad lipe cvetaju“. Ovaj festival se po ustaljenom običaju održava u junu mesecu i tada kroz banjski amfiteatar prodefiluju dečiji ansambli iz zemlje i inostranstva, ukrašavajući binu, kostimima različitih narodnih nošnja, izvornim pesmama i igrom.
Ovo kulturno – umetničko društvo, koje postoji već više od 6 decenija, važan je sastavni deo kulturnog miljea banje, ali i cele Srbije. Njegov značaj za lokalnu zajednicu je veliki, a inače kroz mnoge manifestacije potvrđena lokalna solidarnost, našla je svoj motiv i u ovom društvu koje je opravdalo svako zalaganje i trud koji su doprineli njegovom razvoju.