lov i ribolov vrnjacka banja

Lov i Ribolov

lov i ribolov vrnjacka banja

Za sve ljubitelje sportskog ribolova i pecanja, Vrnjačka Banja i njena okolina pravi su „zlatni rudnik“. Od južnog oboda opštine i rekama bogatih padina planine Goč, do njenih severnih granica i Zapadne Morave, Vrnjačka Banja pravi je raj za pecaroše.
Ibar i Zapadna Morava
Reke Ibar i Zapadna Morava sa svojim mnogim pritokama, mogu se pohvaliti velikm brojem različitih vrsta riba koje ih nastanjuju. U ove dve reke sve vrste šaranskih riba (šaran, deverika, skobal i klen) mrena, štuka, bucov, karaš i som. Ribe ovog područja love se na višestruke načine : dubinski, na plovak, varalicom i mušicom, sa izuzetkom šarana koji se lovi na plovak i dubinski.
Ibar je pored dubinskog i pecanja na plovak, veoma popularan i kada je u pitanju varaličarenje. Tu se preko cele godine pecaju mrena,bucov i klan, a u poslednje vreme na meti je sve češće i štuka.Lovna soma takođe je čest, naročoito na prelazima između virova i sprudova.
Mnoge pritoke Ibra, bogate su pastrmkom. Lopatnica i Studenica idealan su izbor za lov na pastrmke, potočne mrene, klenove i krkuše, dok su Gvozdačka reka i Dubočica idealne za lov na pastrmku. Kada su u pitanju različiti stilovi pecanja, ove ribe mogu se loviti dubinski, varalicom i mušičarenjem.
Kada je Zapadna Morava u pitanju ona je klasična reka mrensko – šaranske regije. Ceo njen tok naseljavaju ciprinidne vrste riba. Kako moravu nastanjuje približno 40 ribljih vrsta, mi ćemo ovde izdvojiti samo neke, najinteresantnije ribolovcima: crvenperka, šaran, deverika, linjak, grgeč, štuka, jegulje, bucov, bodorka, kečiga, som, skobalj, štuka,šljivara, karaša i dr.
Mušičarski revir „Lopatnica“

reka lopatnica
Ovaj revir je organizovan po ugledu na standarde evropskih revira. Cilj pri osnivanju, je bio omasovljavanje i oživljavanje salmonidnog dela ribarskog područja i puno iskorišćavanje ribarskog kapaciteta. Postoji propisana mera za lov, a lovcima je dozvoljeno da izlove tri ribe, preko tog ustanovljenog limita. Ograničen broj lovaca u reviru, reka podeljena tako da svaki ribolovac dobije svoj deo, obezbeđen parking, evidencija ulova, uređen prostor na otvorenom sa ljuljaškama i klackalicama za decu, sve to i više od toga, svedoči o promišljenoj organizaciji ovog revira.
U saradnji sa eko – pokretom „Lopatnica“ radi se na obezbeđivanju smeštaja za goste u okviru lokalne domaće radinosti i seoskog turizma.
Podunavačke bare

podunavacke bare zapadna morava vrnjacka banja
Podunavačke bare nalaze se u vrnjačkom naselju Podunavci, na oko 10 km, od centra Vrnjačke Banje. Podunavačke bare nalaze se na lokaciji „Ključ“, nedaleko od Vraneške ade. Prostiru se na ukupnoj površini od 23 ha, sa ukupno registrovane 22 bare i mada su Podunavačke bare, nastale veštačkim putem, tačnije eksploatacijom šljunka, imaju sve odlike jednog prirodno stvorenog predela.
Bare su različitih dubina koje se kreću između 2 i 3 m dubine, a sve površinske vode Podunavačkih bara nalaze se u depresijama starih kopova. Snabdevaju se vodom iz podzemnih izdana Zapadne Morave, i u aktivnoj su hidrauličkoj vezi kako sa Zapadnom Moravom tako i sa njenim pritokama. Generalno posmatrano, voda u barama je hemijski nezagađena.Iako su same rupe, nastale već pomenutom eksploatacijom šljunka, priroda je u daljem toku stvari učinila svoje i spontano udubljenja ispunila vodom, te formirala bogat ekosistem.
Podunavačke bare, pravi su raj za pecaroše. Nadomak korita Zapadne Morave, koja je i sama ribolovački dragulj svoje vrste, u prelepom prirodnom okruženju i sa puno hlada, Podunavačke bare, svakom pecarošu nude čisto uživanje. Područje ispresecano šumarcima, rekama, njivama i poljima, sa Gledićkim planinama koje dominiraju severom i Gočom, Stolovima i Željinom, koji krase južni vidik, pecanje u Podunavačkim barama, više je od sporta. To je relaksacija i odmor, koji samo pecaroši mogu da shvate bez objašnjavanja. Stoga sve više strastvenih ribolovaca, posećuje Vrnjačku Banju iz koje na koju god stranu da krenu, mogu doći do idealne reke na kojoj mogu provesti dan. Ni Vrnjačka Banja nije zaboravila na pecaroše u svojoj bogatoj turističkoj ponudi, pa se svake godine na Podunavačkim barama organizuje takmičenje u sportskom ribolovu, koje je izuzetno posećeno od strane ljubitelja ovog sporta.