luna park

Luna park

luna park

Ukoliko ste ljubitelji lude zabave i brze vožnje onda neizostavno morate posetiti Luna park „Obilić“ u Vrnjačkoj Banji. Nezaboravna zabava za mlade, ali i one starije očekuje Vas na samoj vrnjačkoj promenadi kraj restorana Srbija, na velikoj čistini pored izvora Jezero.

Istorija Luna parka „Obilić“

Koreni Luna parka „Obilić“ sežu u vreme koje je prethodilo Prvom svetskom ratu. Tada je Milutin Lukić u Srbiju doveo prvi ringišpil, koji radio uz pomoć ljudske snage. „Gurači“ su uglavnom bili plaćeni jednom vožnjom na ringišpilu, nakon što su gurali 10 vožnji. Godine 1923, Milutin je imenovao zabavni park, nabavio u Srbiji prvu cirkusku arenu bez krova, a potom 1935. godine, prešao iz Kruševca u Beograd u kojem je postao vlasnik i prve srpske cirkuske šatre. Cirkusom se bavio skoro deceniju, čak i u vreme Drugog svetskog rata, pa je od toga odustao kada su dva gimnastičara pala sa trapeza. Nakon ove nezgode Milutin rešava da se okrene manje rizičnom vidu zabave. Tadašnji Luna park posedovao je tricikle koji su voženi u krug, tu su bili i čamci za ljuljanje, streljana u kojoj je pucano vazdušnim puškama, kao i ringišpil koji više nisu okretali ljudi, već konji dresirani da stanu nakon što okrenu 10 krugova. Vremenom tehnologija se razvijala i u Beogradu se pojavio, naravno u okviru Luna parka Obilić, prvi ringišpil pokretan uz pomoć elektromotora. Konji su otišli u zasluženu penziju.

luna park vrnjacka banja
Nedugo po završetku rata, komunistička vlast Milutinu Lukiću konfiskuje ringišpil, karusel i henk (vrteška za decu), a na mestu gde je do tada bio prvi beogradski luna park, vlasti su osnovale i uredile pionirski park.
Milutin Lukić, nije bio tip čoveka kojeg je lako slomiti. On je polako, vremenom, nabavljao novu opremu i digao Luna park „Obilić“ iz pepela. Ovaj obnovljeni luna park, proputovao je celu tadašnju SFRJ i gradovi Jugoslavije su dobro upamtili Luna park „Obilić“.
Kada je 70-ih godina prošlog veka umro Milutin, porodični biznis nasledio je njegov sin Vukosav, sposoban poput oca. On je znatno unapredio sadržaj i poslovanje luna parka, koji polako dobija obeležja modernih zabavnih parkova.
Danas Luna park „Obilić“, vodi Vukosav Vule Lukić, čukununuk osnivača prvog srpskog zabavnog parka.
Ova uporna i dosledna porodica može se pohvaliti najraznovrsnijim uspesima u svom dosadašnjem poslovanju. Prvi u državi nabavili su karting koji je koristio benzinske motore, a da bi nabavili Enterprise, jednu od najmodernijih vrteški 90-ih godina prošlog veka, cela porodica se zadužila i taj dug, u vreme krize, vraćala čitavih 6 godina. Ipak, koliko god da im je sigurno bilo teško, Lukići se mogu pohvaliti da su u Srbiju doveli prvi Enterprise ikad. Osim srpskog Enterprise-a, tada su u Evropi postojale još svega tri iste mašine.
Godine 2001, Luna park „Obilić“, stigao je i u daleku Libiju. Ovu priliku su dobili upravo zahvaljujući impoznatnom Enterprise-u za koji su Italijani čuli da poseduje jedan srpski luna park.
Na sever Afrike, putovalo se 7 dana, preko Sredozemnog mora, a u Libiji, Luna park „Obilić“ gostovao je čitavih 7 meseci. Ova internacionalna avantura, dodatno je donela prestiž i ovako najpoznatijem srpskom Luna parku.
Vule Lukić, ponosno nastavlja porodični posao. Dva sina od detinjstva su uključeni u rad luna parka, a petoro unučadi, prosto obožavaju porodični biznis. Kako je to jednom priliko izjavio Vule Lukić – „Cela porodica je na neki način uključena u biznis! Neko radi, a neko se vozi :)“.

luna park vrnjacka banja

Luna park „Obilić“ danas

Tekuće 2013. godine, Luna park „Obilić“ proslavlja 90 godina vrlo dinamičnog postojanja. Tokom 9 decenija, on je gostovao širom Jugoslavije i u njemu su se zabavljale mnoge generacije. Iskustvo stečeno tokom gotovo 100 godina rada, dodatno je obogaćeno i internacionalnim gostovanjem u Libiji, koje je u mnogo čemu doprinelo prestižu i razvoju Luna parka „Obilić“.
Za svoje goste ovaj luna park ima spremnu šarenu ponudu i raznovrstan zabavni sadržaj. Tu su dva autodroma (22 i 24 automobila), ringišpil sa 28 korpi, Brukomela sa 24 mesta, konvoj sa 24 mesta, dva karusela sa 56 i 46 mesta, zmaj sa 12 mesta, igraonica kapaciteta 15-oro dece, tobogan „Pevac“ za do 15 dece, Dečija hidraulična vrteška (22 dece), dečiji ringišpil (18 dece), labudići, žabice,trambolina i legendarni Enterprise.
Kada dođete u Vrnjačku Banju, znajte da Vas tu očekuje prvi srpski luna park, duge i burne istorije. Prošetajte između njegovih vrteški i sedite u prvi srpski Enterprise, isti onaj koji je sedam meseci gostovao u Africi. I naravno ljubazni domaćini dočekaće Vas sa osmehom i za svakih 5 kupljenih žetona častiće Vas jednim besplatnim.