Mapa Srbije

Jedna od najčešće navođenih informacija, kada je u pitanju geografski položaj Srbije, jeste to da se nalazi na raskrsnici puteva između istoka i zapada. Iz tog razloga njen geografski i prometni položaj oduvek je opisivan kao povoljan. Putevi istočne i zapadne Evrope u Srbiji se prepliću i moravsko-vardarskom i nišavsko-maričkom dolinom vode na istok, sve do obala Egejskog mora, Male Azije i Bliskog Istoka. Na zapadu, Srbija je dobro povezana sa svim zemljama zapadne Evrope. Glavni grad Srbije Beograd, mesto je ukrštanja velikih evropskih saobraćajnica poput koridora 7 (saobraćaj se odvija Dunavom) i koridora 10 ( koji obuhvata drumski i železnički saobraćaj). Koridor 7 koji Dunavom prolazi kroz Srbiju, od izuzetne je važnosti za Evropski saobraćaj. Koridor 10 koji je jedan od dva panevropska puta koja prolaze kroz Srbiju, ide od Austrije do Grčke, mahom prolazeći kroz bivše jugoslovenske zemlje. Osim glavne trase koridora 10 Salzburg – Solun, on poseduje još 4 kraka, od koji je Srbija stanica u dva navrata. Novi Sad i Beograd kao sastavni delovi kraka B, koridora 10, koji ide od Budimpešte do Beograda i Niš kao stanica kraka C koji se proteže upravo od Niša do Istambula.

Republika Srbija je zemlja jugoistočne Evrope, smeštena u centru Balkanskog poluostrva. Nalazi se između 41°53′ i 46°11′ severne geografske širine i 18°49′ i 23°00′ istočne geografske dužine. S obzirom na to da teritorija Rebulike Srbije obuhvata i Panonsku niziju, Srbija se geografski ubraja i u zemlje Srednje Evrope.  Geografske i klimatske osobine Srbije, njen južni deo svrstavaju među mediteranske zemlje.

Glavni grad Srbije, Beograd, smešten je na Dunavu, i upravo ovom rekom, povezuje srednju i zapadnu Evropu sa istokom. Kanal Rajna – Majna – Dunav, predstavlja središte glavnog evropskog plovnog puta, koji posmatrajući širu sliku povezuje Severno more, Atlantik i Crno more. Sa Jadranskim morem Srbija je povezana železnicom Beograd – Bar, a osim kopnenih i vodenih, Srbija je raskrsnica i vazdušnih puteva, sa svojim Aerodromom „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Granica Republike Srbije dugačka je 2114,2 km, a graniči se sa 8 zemalja : na severu sa Mađarskom, na severoistoku sa Rumunijom, na istoku sa Bugarskom, na jugu sa Albanijom i Makedonijom, na jugozapadu sa Crnom Gorom, na zapadu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.