hotel merkur specijalna bolnica vrnjacka banja

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Merkur“

hotel merkur specijalna bolnica vrnjacka banja

Specijalna bolnica „Merkur“ je vodeća zdravstvena institucija u Vrnjačkoj Banji i jedan od najsavremenijih medicinskih centara u čitavoj Srbiji. Kao specijlaizovana bolnica, Merkur pruža vrhunske zdravstvene usluge u dijagnostikovanju, prevenciji, lečenju i rehabilitaciji oboljenja ograna za varenje, dijabetesa i oboljenja na koštano-zglobnom aparatu. Bolnica ima 9 specijlalističkih i 4 subspecijalističke ordinacije u kojima radi ukupno 35 lekara specijalista i subspecijalista. Osim toga, u bolnici radi i više lekara opšte prakse i oko 100 zdravstvenih radnika. Pored profesionalnog medicinskog osoblja, kvalitetu zdravstvenih usluga značajna doprinos daje i najmodernija medicinska tehnologija i aparati. Od avgusta 2008. godine, kao prva ustanova ne samo u Srbiji, već i u čitavoj jugoistočnoj Evropi, bolnica Merkur vrši i edukaciju osoba obolelih od dijabetesa koji su na insulinskoj terapiji. Edukativne aktivnosti se finansiraju sredstvima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a predavanja traju ukupno 5 dana. Svi vrnjački izvori čija voda se koristi u balneološke svrhe spadaju u nadležnost bolnice Merkur. Takođe, Merkur nudi i brojne velnes i spa sadržaje koji su na raspolaganju gostima u okviru velnes, akva, peloid i fitnes centra. U svojim smeštajnim objektima Merkur godišnje primi više od 20.000 gostiju. Ugostiteljstvo, administracija i tehničke službe zapošljavaju oko 150 radnika. Najzad, Specijalna bolnica Merkur je u zadnjih 10 godina osvojila i više od 50 kako domaćih, tako i međunarodnih nagrada i priznanja u oblasti medicine i zdravstvenog turizma.

ZDRAVSTVENE USLUGE

bolnica merkur vrnjacka banja

 Indikacije

            Prirodni lekoviti faktori (lekovita voda i peloid) iz Vrnjačke Banje, koji se koriste u balneološkim tretmanima indikovani su kod :

 • Šećerne bolesti (tip 1, tip 2 i komplikacije),
 • Stanja nakon preležane žutice,
 • Bolesti žučne kese i žučnih puteva,
 • Oboljenja pankreasa,
 • Čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu,
 • Bolesti organa za varenje,
 • Stanja nakon hirurškog otklanjanja žučne kese,
 • Stanja nakon resekcije jednjaka, želuca i creva,
 • Hroničnih ginekoloških oboljenja i steriliteta,
 • Infekcija bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokraćnih kanala,
 • Kalkuloze mokraćnih puteva i funkcionalnih bolesti,
 • Reumatskih bolesti,
 • Posttraumatskih stanja,
 • Degenerativnih stanja.

Lekoviti mineralni izvori

U balneološkim terapijama koje se obavljaju u Merkuru koristi se lekovita voda sa 4 vrnjačka izvora. 1. Topla voda je izvor sa natrijum-hidrokarbonatnom ugljeno kiselom homeotermnom lekovitom vodom, koja kao pomoćno sredstvo daje odlične rezultate u lečenju: Hroničnog gastritisa, Ulkusne bolesti koja nije primarnog bakterijskog porekla, Poremećaja motorike i pražnjenja žučne kese i žučnih kanala, Ubrzane motorike i evakuacije sadržaja debelog creva, zatim u stanjima Rehabilitacije posle odležanog hepatitisa i Rehabilitacije nakon hirurških zahvata na želucu i bilijarno-pankreasnom sistemu koje nisu posledica malignih oboljenja, kao i u Prevenciji navedenih bolesti2. Jezero ima zemnoalkalnu ugljeno kiselu hipotermnu vodu. Ona se uspešno koristi u svojstvu pomoćnog terapijskog sredstva kod Gastro intestivnih bolesti, Bolesti bilijarnog trakta, Urinarnih oboljenja, Dijabetes mellitus-a, Anemije i Konjuktivitisa. 3. Voda sa izvora Snežnik spada u grupu zemno alkalnih ugljeno kiselih atermi, a za dopunsku terapiju se koristi u periodu od 15 dana kod sledećih bolesti: Hroničnog gastritisa sa usporenom evakuacijom sadržaja, Hipomotoričkih stanja koja su nastala nakon hirurških zahvata u predelu želuca i bilijarnih puteva, Usporene evakuacije žučnih i pankreasnih sokova, Usporene evakuacije sadržaja debelog creva, Dispeptičnih manifestacija, Dijabetes mellitus-a, Gihta, kao i za Prevenciju od navedenih oboljenja. 4. Sa izvora Slatina izvire voda koja se ubraja u zemno alkalne ugljeno kisele aterme, a u balneološke svrhe se koristi kao dodatno sredstvo i to isključivo u kombinaciji sa drugim vrstama vode. Posebno je blagotvorna kod nedostatka apetita i anemije.

Balneo centar „Fons medicus“ u prelepom ambijentu sa modernom opremom, pruža svojim korisnicima mogućnost potpune detoksikacije organizma uz pomoć termomineralne vode. Uz medicinski nadzor, balneo centar obavlja sledeće vrste terapija: Klizme mineralnom vodom, Vaginalno orošavanje pomoću mineralne vode i Kupanje u kadama sa mineralnom vodom.

Lekovito mineralno blato (peloid)

mineralno blato peloid terapija vrnjacka banja

Lekovito blato je prirodno oligo-mineralno sredstvo, čija temperatura iznosi 42oC, a koristi se u vidu pakovanja u balneološkim, zdravstvenim i kozmetičkim terapijama. Njegova blagotvorna dejstva su: Ubrzavanje cirkulacije i metabolizma, Smanjenje nervne napetosti, Ima analgetsko dejstvo, Mehaničko delovanje na promene u protoku krvi i limfe, Pomaže rad određenih endokrinih žlezda, Prevencija i lečenje osteoporoze, Prevencija i lečenje ginekoloških bolesti, Pomaže u procesu rehabilitacije posle operacije diskus hernije, Pomaže kod reumatskih oboljenja, kod Povreda sportista, Kožnih bolesti, Ima sedativno dejstvo koje utiče na raspoloženje, Pomaže protiv celulita, Obnavlja tonus kože, Podmlađuje itd.

Medicinske službe

U sklopu specijalne bolnice Merkur radi 9 specijalističkih ambulanti: Urološka, Fizijatrijska, Neuropsihijatrijska, Ginekološka, Oftamološka, ambulanta Medicine rada, Pedijatrijska, Internistička i ambulanta Medicine sporta. Takođe, Merkur ima i 4 subspecijalističke ambulante: Gastroenterološku, Endokrinološku, Kardiološku i ambulantu u kojoj radi Subspecijalista Ishrane. U ovim ambulantama radi ukupno 35 lekara specijalista i subspecijalista, određeni broj lekara opšte prakse, kao i zdravstveni radnici – specijalisti biohemije, medicinski tehničari, fizioterapeuti i laboranti (više od 100 zdravstvenih radnika).

Dijagnostika

ultrazvucna dijagnostika srca vrnjacka banja

 U sastavu bolnice Merkur nalazi se dijagnostički centar koji omogućava obavljanje različitih dijagnostičkih pregleda:

 • Ultrazvučna dijagnostika – Ultrazvučni pregled srca, Ultrazvuk krvnih sudova, Ultrazvuk abdomena, Ginekološka dijagnostika ultrazvukom, Ultrazvučni pregled dojki, Ultrazvuk štitne žlezde, Urološki pregled ultrazvukom.
 • Kompjuterizovana ergometrija – pri čemu elektrokardiogram prikazuje aritmije i omogućava prognozu za bolesnike sa ishemijskim oboljenjem srca.
 • Endoskopska dijagnostika – Kolonoskopija i Gastroskopija.
 • EMNG pregledi – Elektromioneurografija predstavlja moderan neurofiziološki metod pomoću koga se ispituju mišići, neuromišićni spoj i periferni živci.

Laboratorija

Laboratorija Specijalne bolnice Merkur, urađena po svim svetskim standardima omogućava brojne standardne i specifične laboratorijske analize iz svih grana medicine. Vrhunska oprema koju poseduje laboratorija obezbeđuje vršenje svih vrsta biohemijskih i mikrobioloških analiza (O-GTT, Glikemija, Gliko Hemoglobin HbA1C, Praćenje posledica dijabetesa, Hormoni štitne žlezde, Analize koje se odnose na bubrežna oboljenja, Biohemijske analize, Urin.

Fizikalna terapija

U sklopu medicinskih usluga, obezbeđeno je i primenjivanje najšireg spektra fizikalnih terapija.

Hidroterapija budi odbrambenu moć organizma uz pomoć lekovite termomineralne vode i kupki. U okviru nje mogu se primenjivati Kupke u mineralnoj vodi i podvodna masaža.

Termoterapija poboljšava cirkulaciju, stimulativno deluje na pokretljivost zglobova i mišića i ublažava bolove. Mogu se primenjivati termoterapije Peloidom, Parafinom i tzv. Termopack.

Kineziterapija koju čine različite metode – aktivno, asistirano i pasivno razgibavanje i pokretanje zglobova, individualni i grupni vidovi terapeutske gimnastike, aktivne vežbe za relaksaciju, druge vrste vežbanja, neuromuskularna facilitacija, škola hodanja i stajanja itd.

Elektroterapija služi za lečenje bola, održavanje snage mišića i podizanje nivoa opšteg stanja organizma. Vidovi elektorterapije koji se primenjuju u bolnici Merkur su: Elektroterapija protiv bolova, Elektrostimulacija i Magnetoterapija.

Mehanoterapija podrazumeva klasične vrste ručne masaže, ultrazvučne masaže i limfnu drenažu.

Terapija laserskim zracima služi se laserskim zracima slabije jačine. Ova terapija ublažava bolove, pomaže kod zarastanja, smanjuje broj mikroorganizama, zatim poboljšava mikrocirkulaciju i regenerisanje tkiva, stabilizuje cirkulaciju krvi, utiče na usporavanje slanja impulsa koji izazivaju bol prema centralnom nervnom sistemu. Veoma je blagotvorna kod svih oblika povreda.

Medicinski pansioni

Specijalna bolnica Merkur nudi više vrsta medicinskih pansiona: Opšti medicinski paket, gastro paket, Paket „Pokret bez bola“, Paket „Živeti sa dijabetesom“, Paket „Brza dijagnostika“, Paket za radne organizacije, Paket „Lady Life“, Paket „Linea Life“, Hiperbarični paket. Ovi paketi podrazumevaju različite vrste usluga, tako da su i njihove cene različite. Bliže informacije možete dobiti preko telefona 036/ 618 860 ili 036/618 865, kao i preko e-maila: rezervacije@vrnjcispa.rs .

VELNES I SPA

velnes vrnjacka banja

          Velnes centar “Fons Romanus” koji pripada Specijalnoj bolnici Merkur nalazi se u samoj zgradi vrnjačkog termomineralnog kupatila. U prelepom ambijentu pruža impresivne sadržaje koji će svakog gosta potpuno okrepiti i opustiti. Centar poseduje bazen sa termomineralnom vodom i podvodnom masažom, sauna park sa finskom saunom i suvim vazdušnim kupkama temperature do 110oC, tursko kupatilo, kraljevsko kupatilo, đakuzi sa aromaterapijom, solarijum, pedikir i manikir. Stručni fizioterapeutski tim u velnes centru obavalja najrazličitije vrste masaža, tako da gosti imaju mogućnost odabira: limfne masaže, masaže toplom čokoladom, masaže lica, sportske masaže, masaže vulkanskim kamenjem, antistres masaže, masaže medom, oktopod masaže, ajuverde, relax masaže čitavog tela, herbal spa masaže, refleksne masaže stopala, masaže eteričnim uljima, aroma masaže, masaže stopala, anticelulit masaže, vinergy terapije, aha maske za telo, medeno mlečnog rituala, anticelulit polutretmana, čoko mini tretmana, tretmana u algama i mulju, drenaž maske za telo, velnes vino terapije, termoaroma terapije, pilinga tela, lipo dexon anticelulita. Velnes centar ima i bogat izbor tretmana za negu lica i ruku: lifting maska za lice, nega lica do 35 godina, antiage vinoterapija, dubinsko vlaženje, aroma i termodelaž tretman, nega kože lica sa kapilarima, medeno mlečna ekskluzivna nega lica, gold tretman, hyaluron tretman, parafinsko pakovanje sa masažom. Velnes centar takođe nudi mogućnost lilftinga i liposukcije bez hirurškog zahvata, kao i limfnu drenažu.

            Akva centar “Waterfall”

waterfall vrnjacka banja akva centar

U okviru akva centra postoje brojni vodeni sadržaji koji omogućavaju pravo uživanje u čarima vode. Centar poseduje bazen napunjen termomineralnom vodom temperature 26oC, sa brojnim vodenim efektima i atrakcijama – podvodna masaža uz pomoć vodenih topova, tuševi za masažu, gejzir, virpul itd. Osim bazena akva centar nudi uslugu toplih kamenih kupki, sauna parka, a u njegovom sklopu se nalazi i aperitiv bar.

            Peloid centar “Limus Romanus”

Specijalna bolnica Merkur u okviru svoje velnes i spa ponude ima i peloid centar, u kome se pružaju raznovrsne usluge tretmana peloidom. Lekovito blato indikovano je kod sledećih oboljenja: Degenerativnog zglobnog i vanzglobnog reumatizma, Zapaljenskih reumatskih bolesti u mirnoj fazi, Stanja posle hirurških zahvata na lokomotornom aparatu, Hroničnih bolesti genitor-urinarnog trakta. Peloid centar sprovodi sledeće tretmane lekovitim blatom: lokalno peloidno pakovanje za ruke i stopala, parcijalno peloidno pakovanje za više delova tela, peloidno pakovanje za celo telo, ležanje u velvetu, kupanje u bazenu sa termomineralnom vodom, kupanje u kadi sa termomineralnom vodom, lokalno peloidno pakovanje i mineralna kupka u bazenu, lokalno peloidno pakovanje i mineralna kupka u kadi, parcijalno pakovanje peloida i mineralna kupka u bazenu, parcijalno pakovanje peloida i mineralna kupka u kadi, peloidno pakovanje za celo telo i mineralna kupka u bazenu, peloidno pakovanje za celo telo i mineralna kupka u kadi. <

            Fitnes centar “Merkur Gym”

U okviru fitnes centra postoji brojna vrhunska oprema namenjena ovom vidu relaksacije. U njemu se nalazi veći broj pokretnih traka za trčanje, zatim sobni bicikli, tvisteri, suva vesla i dr. U centru rade profesionalni instruktori fitnesa koji su uvek na raspolaganju posetiocima.

SMEŠTAJNI KAPACITETI

vrnjacka banja apartmani hoteli sobe smestaj

Gosti specijalne bolnice Merkur mogu se smestiti u nekom od 4 smeštajna objekta koji se nalaze u kompleksu. Ukupan smeštajni kapacitet iznosi oko 700 ležajeva, a tokom godine specijalna bolnica ugosti preko 20.000 ljudi.

Merkur Novi smešten je u strogom centru Vrnjačke Banje, u predivnom prirodnom ambijentu, okružen brojnim pešačkim i biciklističkim stazama. Poseduje jednokrevetne i dvokrevetne sobe koje imaju kupatilo, klimu, kablovsku televiziju, telefon i internet. Gostima apartmana koji se nalaze u objektu na raspolaganju su dnevna i spavaća soba, dva kupatila, klima uređaj, kablovska televizija, mini bar, telefon i internet pristup. Merkur Novi ima i jednu luksuznu rezidenciju sa dnevnim boravkom u kome se nalazi kožna garnitura, a tu su i mini kuhinja i trpezarija, spavaća soba, dva kupatila sa đakuzijem, mini sauna, plazma televizor, klima uređaj, telefon i internet konekcija. Kapacitet ovog objekta je 370 kreveta. Ostale sadržaje koji su na raspolaganju gostima Merkura Novog čine: restoran kapaciteta 350 stolica, aperitiv bar, letnja bašta, medicinske ambulante, mala kongresna sala sa 70 mesta, akva centar, fitnes centar, parking.

   Odmah preko puta Merkura Novog nalazi se smeštajni objekat Šumadija sa dvokrevetnim i četvorokrevetnim sobama koje imaju kupatilo, kablovsku televiziju i telefon i jednim apartmanom koji se sastoji od dnevne i spavaće sobe i kupatila, a od ostalih sadržaja ima klima uređaj, kablovsku televiziju i telefon. Ovaj objekat može da primi ukupno 70 gostiju. Ugostiteljske usluge se pružaju u restoranu Merkura Novog, a gosti Šumadije takođe mogu da koriste usluge akva i fitnes centra. U okviru ovog objekta postoji i dežurna medicinska služba.

      U vrnjačkom parku, između Merkura Novog i Vrnjačke reke smešten je objekat Merkur Stari. Smeštajni kapaciteti su 84 ležaja koji su raspoređeni u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Objekat poseduje restoran kapaciteta 250 stolica, kao i televizijsku salu. Medicinska služba radi 24 sata dnevno.

Smeštajni objekat Sveti Đorđe nalazi se između Termomineralnog kupatila i izvora Topla voda, u zelenom ambijentu vrnjačkog parka. U jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama (sve sa kupatilom i telefonom) nalazi se ukupno 154 kreveta. Sveti Đorđe ima svoj restoran sa 150 mesta, televizijsku salu, letnju baštu i parking. Medicinsko osoblje dežura non-stop.

TURISTIČKA PONUDA

Specijalna bolnica Merkur ima odlične uslove za organizovanje kongresa i seminara. U okviru kompleksa nalaze se Kongresni centar sa 350 mesta, Lekarska sala sa 20 stolica, mala sala u sklopu objekta Merkur Novi sa kapacitetom od 70 mesta i mala sala u objektu Šumadija sa 40 mesta. U svim salama postoji najmodernija audio-video tehnika potrebna za održavanje kongresa: LCD projektori, platna, flipchart-ovi, mikrofoni i ozvučenje.

Postoji i mogućnost organizovanja izleta do brojnih znamenitosti koje se nalaze u okruženju Vrnjačke Banje: manastiri Žiča, Ljubostinja, manastir sv. Petke, Mokra Gora, Kopaonik, Zlatibor itd.

Svi gosti Specijalne bolnice Merkur imaju na raspolaganju rekreatora koji organizuje šetnje stazama zdravlja “Uz čašu mineralne vode”. Takođe, Merkur nudi mogućnost iznajmljivanja bicikla za vožnju po brojnim okolnim stazama.

U sklopu turističke ponude Merkur pruža uslugu organizovanog prevoza do različitih destinacija koje gosti sami izaberu. Potrebno je samo da se par dana unapred rezerviše autobus i odredi željena destinacija.