Modna kuća „Todor“

modna kuca todor vrnjacka banja

Još jedan važan privredni činilac Vrnjačke Banje, svakako je modna kuća „Todor“. Modna kuća „Todor“ sa radom započinje 1989. godine. Vlasnik i osnivač preduzeća Mirko Todorović, već 1990, u promet pušta svoju robnu marku pod imenom „Todor“, koja akcenat stavlja na liniju dečije garderobe. Već na samom početku poslovanja „Todor“ niže uspehe, od kojih je najvažnije pomenuti osvajanje prestižne nagrade „Srebrno lane“, osvojene na Sajmu mode u Beogradu. Nastavljajući dalje sa svojim poslovanjem, ova modna kuća nije prestajala sa nizanjem uspeha, pa su u različitim gradovima Srbije polako počeli da se otvaraju njeni maloprodajni objekti. Osvajanjem nagrada na različitim sajmovima mode i tekstila, „Todor“ sve više učvršćuje svoju poziciju u modnom svetu i postaje poznat brend ne samo Vrnjačke Banje, već i cele Srbije.
Po ukidanju sankcija uvedenih Srbiji 90-ih godina, „Todor“, počinje prodor na međunarodno tržište i učestvuje na sajmovima mode u Parizu, Kelnu, Birmingemu, Valensiji, Pragu, Moskvi i mnogim drugim gradovima Evrope. Glavni cilj modne kuće „Todor“ je probijanje na tržište Evropske Unije, Amerike i uopšte svih većih zemalja, na čemu kompanija uveliko radi, sarađujući usput sa renomiranim imenima iz sveta mode, poput „Benetona“.
Danas „Todor“ zapošljava oko 800 ljudi, od čega oko 200 radnika radi u fabričkom pogonu u samoj Vrnjačkoj Banji, dok je preostalih 600 zaposleno u kooperativnim pogonima širom zemlje.