Decenija postojanja UG“Novoselac“

slika UG novoselac

Udruženje gradjana „Novoselac“ obeležiće večeras deceniju svog postojanja i veoma uspešnog rada. Ovo udruženje dugi niz godina odnosno čitavu deceniju svojim angažovanjem, realizovanim akcijama i projektima koji su zaživeli učestvuje u očuvanju naše tradicije, važnih datuma iz naše istorije ali se uključuje i u brojne projekte koji imaju za cilj poboljšanje uslova života i očuvanje okoline.
Svečanost će biti upriličena u restoranu „Zvezda“ u Novom Selu večeras u 18 sati. Nakon svečane sednice na kojoj će se osvrnuti na rad u protekloj deceniji, organizatori skupa će uručiti zahvalnice i priznanja a nakon toga uslediće svečana večera i druženje uz prigodan kulturno umetnički program.

Mapa

mapa-vrnjacka-banja

Mapa Vrnjačke Banje, iscrtana je uskim ulicama, na čijim se obodima dižu vile stare i više od jednog veka. Šetajući njima, stiče se utisak da se svaka uliva u glavno vrnjačko šetalište, njenu promenadu, po kojoj je ovo lečilište nadaleko poznato. Popularno šetalište pruža se uporedo sa Vrnjačkom rekom, koja ga ujedno deli od vrnjačkog parka, jednog od najuređenijih parkova u Srbiji. Petnaestak mostova, spaja šetalište sa parkom, a jedan od njih je i popularni most ljubavi, u potpunosti obložen katancima i bezbrojnim ispreplitanim ljubavnim pričama. read more

Zbog čega posetiti?

zbog cega posetiti vrnjacku banju?

Na ovo pitanje postoji toliko odgovora, da je možda najteže početi sa nabrajnjem. Vrnjačka Banja, banja za koju zna svaki stanovnik Srbije, posebna je u mnogo čemu. Ona je narazvijenija srpska banja, sa dugom lečilišnom tradicijom, banja u koju su po svoju „dozu zdravlja“ dolazile čitave generacije, a opet je mnogo više od toga, mnogo više od lečilišta i mnogo više od „samo“ banje.
Vrnjčani su od otvaranja prve banjske sezone, stremili da svojim gostima ponude više od i onako impozantnih 7 mineralnih izvora i ostalih lekovitih prirodnih faktora. Stremili su dobroj zabavi, organizovali maskembale i kermese, read more

Nekretnine

nekretnine u vrnjackoj banji

Trgovina nekretinama u Vrnjačkoj Banji veoma je živa i razvijena. Cene su manje nego beogradske, ali sa druge strane veće nego kada je u pitanju većina drugih gradova Srbije. Razlog za to svakako je popularnost banje i činjenica da u njoj ima dovoljno posla i poslovnih mogućnost. Bilo da je u pitanju kupoprodaja ili znajmljivanje nekretnina, Vrnjačka Banja ima bogatu ponudu. U proseku je za kupovinu jednog ara placa, potrebno izdvojiti 1000 eura, za mesecni najam stana u centru površine okvirno 40 kvadrata, biće Vam potrebno oko 160 eura, read more

zamak Balimarkovic vrnjacka banja

Kulturni centar

zamak Balimarkovic vrnjacka banja

Kulturni centar Vrnjačke Banje predstavlja javnu ustanovu, osnovanu od strane Skupštine Opštine Vrnjačka Banja, sa ciljem obavljanja širokog spektra delatnosti iz oblasti kulture. Kulturni centar sastoji se od nekoliko banjskih kulturnih ustanova, od kojih je poseban izraz kulture Vrnjačke Banje „Zamak Belimarković“. Zamak Belimarković je nekadašnji letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, koji je krajem 19-og veka bio namesnik maloletnom srpskom kralju Aleksandru Obrenoviću. Njegov letnjikovac, predstavlja specifičnu arhitektonsku lepotu Vrnjačke Banje i njegova važnost za njenu istoriju je izuzetna. Nakon Drugog svetskog rata, letnjikovac Belimarkovića, preimenovan je u Zamak kulture, a u njega je smešten, osim Kulturnog centra i Zavičajni muzej Vrnjačke Banje koji zajedno čine celinu.
Kulturni centar poseduje bioskopsko-pozorišnu dvoranu, Zamak kulture sa galerijskim i muzejskim prostorom, kao i Amfiteatar kapaciteta 1500 sedišta. read more

specijalna bolnica fontana

Udruženje hotelijera

specijalna bolnica fontana

Na sastanku okruglog stola, opštine Vrnjačka Banja, javila se potreba za osnivanjem jednog udruženja, koje će svojim radom unaprediti turističku ponudu lečilišta. Stvaranje udruženja hotelijera, takođe je bilo isprovocirano potrebom za saradnjom lokalne samouprave sa hotelijerama u banji, radi koordinacije rada, u cilju pružanja što kvalitetnije usluge.
Članovi udruženja Hotelijera su svi manji privatni hoteli, ali i veliki hotelski sistemi poput Specijalne bolnice „Merkur“, HTP Fontana, Poštanskog doma, Snežnika i još mnogih drugih. Mada su ovakva udruženja postojala pre rata, Udruženje Hotelijera iz Vrnjačke Banje, je prvo udruženje u našoj zemlji, posvećeno u potpunosti turistima i njihovim potrebama. Udruženje Hotelijera zaduženo je za obezbeđivanje informacija za turiste, omogućavanje prevoza i rezervacija, informisanje o detaljaima dešavanja u banji, prošlim, aktuelnim, i dolazećim manifestacijama. Jedan od osnovnih ciljeva udruženja je privlačenje kako stranih, tako i domaćih turista. read more

Udruženje roditelja dece ometene u razvoju URDOUR

Udruženje roditelja dece ometene u razvoju URDOUR, osnovano je 29. 08. 2006. godine u Vrnjačkoj Banji. Osnovano je sa ciljem da se deci i odraslima ometenim u mentalnom razvoju, kao i njihovim porodicama pruži podrška. Radionice ovog udruženja imaju za cij da svojim članovima pruže niz zabavnih aktivnosti, osećaj pripadanja, kao i da se čitave porodice suočene sa ovakvim problemom nađu među sebi sličnima. Popularisanje ovog problema na lokalnom nivou, takođe je jedan od ciljeva udruženja, kao i angažovanje što više pripadnika zajednice.
Frekfencija aktivnosti ovog udruženja je svakodnevna, a obavlja se u prostorijama veličine 130 m². Udruženje takođe nudi pomoć porodicama sa decom ometenom u razvoju, u projektu pod imenom „Dobar dan komšija“. Ovaj projekat obuhvata dva vida pomoći: „Predah“ i „Pomoć i nega u kući“ u nadi da će njegova realzacija doprineti održavanju stabilnosti porodice, pre svega u kriznim situacijama i ublažiti i/ili sprečiti zanemarivanje dece.
Udruženje roditelja dece ometene u razvoju već gotovo 7 godina funkcioniše, sa ciljem da njihove aktivnosti stvore bolje uslove za život, rad i razvoj dece i mladih sa smetnjama i poteškoćama u razvoju, kao i njihovih porodica.
Kontakt:
Ul. Cara Dušana, Zgrada stare Šumadije 20
tel: 063/638704

zenski centar milica vrnjacka banja

Udruženje ženski centar Milica

zenski centar milica vrnjacka banja

Ženski centar Milica iz Vrnjačke Banje osnovan je 02.02.2010. godine, sa ciljem unapređenja i poboljšanja socijalnog, edukativnog, zdravstvenog i svakog drugog položaja žena u lokalnoj zajednici. Ženski centar „Milica“ je nevladino, neporfitabilno udruženje, formirano od strane žena koje su se tokom svog života borile sa karcinomom. Jedan od primarnih ciljeva udruženja, stoga je pomoć ženama obolelim od karcinoma, kao i njihovim porodicama u psihičkom prevazilaženju problema. Da bi se ovaj, ne baš, najjednostavniji cilj sproveo u delo Ženski centar „Milica“, od osnivanja je prionuo na rad, kako bi osmislio najbolji program podrške, za obolole i njihove najbliže.
Tako su vremenom, u okviru udruženja, formirane: read more

udruzenje banja vila lenka2

Udruženje banja Srbije

udruzenje banja vila lenka2

Udruženje banja Srbije, postoji sa ciljem popularizacije prirodnih lepota Srbije. Članovi budućeg udruženja, krenuli su od pretpostavke da Srbi nisu na najbolji način upoznati sa svim lepotama koje njihova zemlja nudi, pa su osnovali udruženje sa ciljom da na najbolji mogući način te lepote otkrije i prikaže javnosti.
Na 21-oj skupštini udruženja banjskih i klimatskih mesta Srbije, održanoj 25. maja 2009. godine jednoglasno je usvojen novi Statut Udruženja. Neka od zaduženja i zadataka udruženja navedenih u statutu organizacije su: read more

Centar za decu i omladinu

omladinski centar vrnjacka banja

Godine 2002, na osnovu procene potreba Centra za Socijalni rad i lokalne nevladine organizacije „Duga“, formiran je Centar za decu i omladinu u Vrnjačkoj Banji. Ovo odruženje građanja formirano je na inicijativu grupe građana sa ciljem unapređivanja talenata, obrazovanja i svesti mladih. Po osnivanju centar za decu i omladinu, počeo je da dobija materijalna sredstva kako od same opštine Vrnjačka Banja, tako i od francuske NV organizacije pod imenom „Triangle generation humanitaire“.
Sa aktivnim radom centar započinje 1-og aprila 2002. godine, a 24. 07. 2002 biva registrovan kod Saveznog Ministatva pravde, kao udruženje građana.
Glavni cilj, Centra za decu i omladinu, je obezbeđivanje alternative deci i omladini iz Vrnjačke Banje, kako bi oni uz pomoć ovog centra mogli da otkriju, neguju i razvijaju svoje talente. To ima za cilj da im kasnije omogući da postanu aktivni učesnici društvenog života kako u okvirima lokalne zajednice, tako i šire. read more