gimnazija u vrnjackoj banji

Gimnazija

gimnazija u vrnjackoj banji

Jedina gimnazija u opštini, Gimnazija u Vrnjačkoj Banji, osnovana je davne 1941. godine, a iste godine, nakon završenih formalnosti je i počela sa radom. Isprva je bila samoupravna gimnazija, dok je danas ona Gimnazija opšteg tipa sa oglednim informatičkim odeljenjem koju pohađa više od 460 đaka u 16 različitih odeljenja.
Gimnazija je ušuškana između Vrnjačke i Lipovačke reke, u samom centru Vrnjačke Banje, na prelepom u zelenilo obraslom Čajkinom brdu. Zgrada gimnazije je nekadašnja vila „Terapija“, kojoj je zahvaljujući donaciji USAID-ACDI/VOCA i zalaganju lokalne zajednice nedavno proširen i renoviran prostor u kome se nalaze biblioteka i kabinet računarstva i informatike.
Takođe zahvaljujući nesebičnoj saradnji lokalne zajednice, škola je opremila i organizovala rad multimedijalne učionice, čija je prvenstvena namena praktična primena teoretskog znanja, pre svega iz oblasti hemije, biologije i fizike. read more

vrnjacka banja skole

Ugostiteljsko – turistička škola

vrnjacka banja skole

Osnivanje škole

Po okončanju Drugog svetskog rata, situacija u ugostiteljstvu bila je izuzetno loša ne samo u Vrnjačkoj Banji već i u celoj Srbiji. Osećao se vidan nedostatak stručnog ugostiteljskog kadra, i ubrzo po, kakvoj takvoj, normalizaciji prilika u zemlji pristupilo se stvaranju istog.

Prve ugostiteljske škole otvorene su u Beogradu (1948) i Vrnjačkoj Banji (1949) i prva srednja Turističko – ugostiteljska škola u Aranđelovcu,  koja je kasnije premeštena u Beograd, gde je postojala u vidu Ekonomske škole opšteg tipa.

Problem srpskih banja i ugostiteljstva u njima, počivao je na činjenici, da u banjama uglavnom nije bilo stalno zaposlenih ugostitelja, već su tokom otvorenih banjskih sezona, u lečilišta pristizali ugostitelji iz većih mesta, koji bi se po okončanju sezone vraćali svojim kućama. To je rezultiralo time, da vlasnici ugostiteljskih objekata, zbog nedostataka u ljudstvu, uglavnom sami vode posao i zajedno sa svojim porodicama uslužuju goste. read more

fakultet za turizam i hotelijerstvo vrnjacka banja

Fakultet za turizam i hotelijerstvo

fakultet za turizam i hotelijerstvo vrnjacka banja

Odluku o osnivanju Fakulteta za hotelijerestvo i turizam u Vrnjačkoj Banji doneo je Univerzitet u Kragujevcu. Tako je 2011. godine u banji otvoren prvi fakultet i to ne samo prvi u banji, već ujedno i prvi državni Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Srbiji.
Ovaj fakultet je visokoškolska ustanova, koja funkcioniše kao ogranak kragujevačkog Univerziteta. Prostire se na preko 2.000 m², a odlikuje ga kompletna opremljenost, što podrazumeva tehničku, audio – video i internet komunakciju, sve u cilju besprekornog realizovanja nastavnih programa i aktivnosti.
Studijski programi koji su predmet izučavanja na ovom fakultetu, osmišljeni su kombinovanjem principa nastave sa najboljih evropskih fakulteta za hotelijerstvo i turistički menadžment, uz korišćenje iskustava iz Srbije. Programi su takođe usklađeni sa Bolonjskom deklaracijom, a koncepcija kurikuluma određuje osnovne studije u trajanju od 4 godine, master studije kao jednogodišnje, a za doktorske studije je predviđeno vreme trajanja od 3 godine. Svi predmeti, osim stranih jezika, na ovom fakulteu su jednosemestralni, što omogućava lakše i brže savlađivanje ispita. read more

vrnjacka banja skole

Škole i obrazovanje

vrnjacka banja skole

Od vremena osnivanja, do danas, Vrnjačka Banja prešla je dug put tokom kojeg je rasla razvijala se, prolazila kroz teške periode, padala, ponovo ustajala i na kraju postala najposećenija i najrazvijenija srpska banja. U 19-om veku izdvojena iz atara sela Vrnjci, sa svega par stambenih objekata, ona je danas moderno lečilište i opština, koja pod svojom upravom broji 14 naselja, i ukupno 30.000 stanovnika u celoj opštini. U samoj Vrnjačkoj Banji popisano je 16.000 stanovnika.
Obrazovni sistem Vrnjačke Banje, zadovoljava potrebe opštine.
Opština Vrnjačka Banja poseduje institucije koje o mladima brinu od početka vaspitno – obrazovnog perioda, do odraslog doba.
U samoj Vrnjačkoj Banji nalazi se jedan, dečiji vrtić, u kome je delatnost organizovana u vaspitnim grupama, podeljenim po uzrastu. Opština poseduje četiri osnovne škole i to: read more