aero klub trstenik

Panoramsko razgledanje avionom

aero klub trstenik

U organizaciji Aero kluba „Trstenik“, gosti Vrnjački Banje, mogu je doživeti na jedan prilično neuobičajen način : iz vazduha. Mali sportski avioni tipa Pajper sa tri (+1) sedišta, podićiće Vas visoko iznad banje i povesti Vas u nezaboravnu vožnju. Sa aero klubom iz Trstenika preletećete nepregledne vinograde, razgledati planinske vence i obližnje gradove iz perspektive iz koje, i onima koji su u banji odrasli, Vrnjačka Banja i njena okolina izgledaju drugačije.
Turističko – sportski aerodrom i Aero klub „Trstenik“, poznati su po redovnoj organizaciji panoramskih letova, a u njihovoj ponudi nalazi se i razgledanje Vrnjačke Banje i njene šire okoline, Trstenika, Kraljeva, Mataruške Banje, manastira Veluće, Ljubostinja, Žiča, Sveta Petka i drugih. „Pajper“ avioni koje ovaj klub koristi lete do Jadrana do severa Srbije. Aero klub „Trstenik“ u svojoj ponudi osim panoramskih letova ima i:
– obuku pilota za motorno letenje u trajanju od 50 sati
– obuku jedriličara u trajanju od 20 sati u maksimalno 10 dana
– trenažno letenje avionom i jedrilicama
– škole letenja jedriličarstva i padobranstva
– organizacije aero mitinga.
Sam aerodrom nalazi se 2 km istočno od Trstenika, a sa gradom je povezan autobuskom linijom i taksijem, tako da doći do njega ne predstavlja nikakav problem čak i ukoliko niste došli sopstvenim vozilom.
Tokom zimskih meseci radno vreme aerodroma i Aero kluba „Trstenik“ je od 07:00 h do 15:00 h, dok u letnjem periodu rade od izlaska do zalska sunca.
Dužina i visina leta zavise pre svega od meteorloških uslova. Dužina leta je prosečnog trajanja između 30 i 45 minuta, a u slučaju izuzetno povoljnih vremenskih uslova i duže. Kada je u pitanju visina do koje će Vas „Pajper“ podići ona varira između 700 i 2000 metara nadomorske visine.
Ako ste se i na trenutak zapitali zašto biste se upustili u takvu avanturu, mi ćemo Vam ponuditi nekoliko odgovora. Pre svega, koliko ste puta u životu, u malom, sportskom avionu leteli iznad centralne Srbije? Jeste li ikada sa visine gledali na planinske vence, snažnu Zapadnu Moravu, polja i brda prekrivena šumama, pejzaž ispresecan rekama i rečicama i naravno Vrnjačku Banju? Ovo je moderna era i veliki broj ljudi leteo je makar jednom u životu, ali koliko nas je zapravo letelo dovoljno visoko da mu se čini da je i sam raširio krila, a dovoljno nisko da mu oblaci ne zaklanjaju vidik?

aero klub trstenik
Doživeti Vrnjačku Banju posebno je iskustvo. Krovovi njenih vila, uske ulice, promenada ispunjena ljudima, ponosni Goč i Gledićke planine, uredni vinogradi, polja i šume, meandri Zapadne Morave, smenjivaće se pred Vašim očima dok budete upijali svaki prizor tokom ove nezaboravne vožnje. Leti, vrnjački park, uzdizaće se sa tla Vrnjačke Banje u vidu bujnih zelenih krošnji koje streme u visine ka Vama, a između njih videćete Rimski izvor i cvetne rondele, savršen drvored sa obe strane i nestvarno zelenu travu. Zimska vožnja, predstaviće Vam jednu drugačiju, ali ni po čemu manje lepu sliku Vrnjačke Banje i njene okoline. Tada ćete moći jasnije da vidite kako brojne staze i stazice vrnjačkog parka iscrtavaju svoje pravilne putanje među drvećem, istaćiće se promišljenost i trud uložen u savršenu prostornu isplaniranost parka. Leti nevidljiva reka, sa svojim strmim obalama iskrsnuće pred Vama poput zaleđene pratilje promenade, a od snegova beli krovovi podsetiće Vas na davno zaboravljenu bajku iz detinjstva.
Vrnjačku Banju moguće je doživeti na mnogo različitih načina: šetnjom, fijakerom, vozićem, a panoramsko razgledanje Vrnjačke Banje zaokružiće Vaše uspomene, dok iz visine budete posmatrali sva mesta kojima ste šetali i sve one ulice i staze na kojima ste svojim koracima ostavili trag.
Letenje, nije nešto svojstveno čoveku, zato će emocije koje će u Vama probuditi vožnja sa Aero klubom „Trstenik“, ostati trajno urezana u Vaše pamćenje, a Vrnjačka Banja u Vašim očima dobiće potpuno novu i jedinstvenu dimenziju. Zbog svega ovoga i mnogo toga što se rečima ne može dovoljno dobro dočarati, posetite Aero klub Trstenik i doživite jedno novo i fantastično iskustvo u Vrnjačkoj Banji, zbog kojeg nikada nećete zažaliti.