Putni parvci

Vrnjačka Banja, kraljica banjskog turizma Srbije, udobno je smeštena u samom srcu Srbije. Na severnim padinama planine Goč, u dolinama Lipovačke i Vrnjačke reke,  zahvatajući površinom svoje opštine i dolinu Zapadne Morave, ova banja jedna je od najvećih, najnaprednijih, najrazvijenijih i najpristupačnijih banja u Srbiji. To što je smeštena u centralnoj Srbiji, omogućilo joj je da bude lako dostupna iz svih krajeva zemlje, pa bilo da ste se uputili iz Subotice ili Niša, Užica ili Zaječara, do Vrnjačke Banje vodiće Vas mnoštvo drumskih i regionalnih puteva kojima ćete bezproblema stići do ovog prelepog lečilišta.

Pristupačnost Vrnjačke Banje ogleda se u dobro održavanoj infrastrukturi puteva, kao i činjenici da se nalazi u neposrednoj blizini više većih gradova Republike Srbije.

Od glavnog grada Srbije, Beograda, Vrnjačka Banja udaljena je oko 200 km. Ukoliko dolazite iz Beograda, za Vas izdvajamo tri najčešće rute do Vrnjačke Banje:

1.  Iz Beograda krenuti autoputem E-75, sa kojeg je potrebno isključiti se kod Pojata, nakon čega se uključujete na regionalni put E-761, koji  Vas vodi dalje na zapad. Kada iza sebe ostavite Trstenik i Kruševac, nastavljate ovim regionalnim putem ka Kraljevu, sve do isključenja levo, za Vrnjačku Banju.  Ovim putem od Beograda do Vrnjačke Banje prećićete 235 km, a ono što kompenzuje veći broj pređenih kilometara je činjenica da ćete duže voziti autoputem i brže stići u Vrnjačku Banju.

2.  Iz Beograda krenuti autoputem E-75, s tim što je potrebno isključiti se pre Pojata, tačnije kod Batočine. Odatle put Vas direktno vodi do Kragujevca, čijom ćete obilaznicom proći. Dalje, nakon što prođete niz manjih sela i prilično veliku Gružu, zajedno sa njom severoistočno od Vas ostaće i Gledićke planine, koje se pružaju severno od Vrnjačke Banje. Na kratko ćete ući i u opštinu Kraljevo, nakon čega se skretanjem levo, uključujete na regionalni put E-761, koji vodi pravo do banje. Desetak kilometara od ovog uključenja, ukazaće se putokaz, i označiće da je za Vrnjačku Banju potrebno skrenuti desno, nakon čega Vas od ovog lečilišta deli još svega par minuta vožnje. Kilometraža koja se prelazi u ovom slučaju iznosi 205 kilometara.

3. Treća varijanta je put Ibarskom magistralom, sa koje se isključejete na regionalni put E-763, a zatim se putuje preko Gornjeg Milanovca, do uključenja na regionalni put E-761. Put vodi pored Kraljeva, nakon kojeg, do Vrnjačke Banje ostaje još svega oko 20-ak minuta vožnje. Sa puta E-761, isključenje za Vrnjačku Banju odvešće Vas desno, nakon čega Vam je preostao još samo oko 1 km, do samog centra lečilišta.

Novi Sad je od Vrnjačke Banje udaljen 282 km.  Od Novog Sada, najlakše je stići autoputem do Beograda, a potom dalje takođe autoputem do Batočine ili Pojata. Svakako, pri stizanju u Beograd, moguće je i sa gradske obilaznice uključiti se na Ibarsku magistralu, pa odaltle nastaviti već opisanom putanjom.

Od Vrnjačke Banje Užice je udaljeno 129 km. Iz Užica do Vrnjačke Banje ide se regionalnim putevima, preko Čačka i Kraljeva.

Sve u svemu bilo da dolazite iz zapadne, severne, istočne ili južne Srbije, cilj Vam je da dođete do regionalnog puta E-761, kraj koga se nalazi Vrnjačka Banja. Sa severa je dovoljno doći do Beograda, a onda izabrati između dve varijante autoputa ili ibarske magistrale, iz pravca Niša, takođe autoputem, potom isključenje kod Pojata i dalje već opisanom rutom.

Činjenica je da do Vrnjačke Banje možete izabrati između više puteva, a odakle god da dolazite, do nje je jednostavno stići.