sajam knjiga vrnjacka banja

Sajam knjiga

sajam knjiga vrnjacka banja

Vrnjačka Banja je još od svog nastanka aktivno radila na uzdizanju i promociji kulture, kroz mnoga kulturna dešavanja u svojoj organizaciji. U Srbiji ne postoji banja koja je na razvoju kulture radila više od Vrnjačke Banje. Mnogi vrnjački festivali predstavljaju direktne kulturne promocije i promocije kulturnog nasleđa.
Sajam knjiga u Vrnjačkoj Banji održava se tokom letnjih meseci uz uobičajeno trajanje od oko mesec dana. Do danas, održano je ukupno 11 sajmova, obično sa početkom krajem jula, a izlagači na sajmu su uglavnom izdavači iz unutrašnjosti, ali se dešavalo da i beogradski izdavači, poput Službenog glasnika, izlažu na vrnjačkom sajmu knjiga.
U vreme održavanja sajma, održavaju se i propratna dešavanja, poput promocija novih izdanja na otvorenom. Ove promocije praćene su učešćem autora, recenzenata i dramskih umetnika koji tokom promocije, citiraju odlomke iz knjiga koje se predstavljaju javnosti. Ovaj lep događaj predstavlja još jedan ukras impozantnog kulturnog miljea Vrnjačke Banje.
Osim letnjeg sajma knjiga u banji je do sada održan i pretežno stručni sajam knjiga, otvoren za sve zainteresovane. Sajam je održan tokom kasne jeseni na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam i iako je akcenat bio na stručnoj literaturi, posetioci su mogli po specijalnim cenama nabaviti naslove različitih književnih žanrova.