Šetnje i staza zdravlja

ozonske staze zdravlja vrnjacka banja

Najlepša srpska banja nije uzalud dobila taj epitet. U njoj je sve lepo – od arhitekture, do parka i od ugostiteljskih objekata do izvora lekovite vode. Njeni brižni stanovnici, više od veka čine sve da banju sačuvaju, ulepšaju i unaprede i to je nešto što Vam u šetnji kroz Vrnjačku Banju ne može promaći. Osetićete tu pažnju njenih stanovnika, videćete je na ulicama koje su uvek pune ljudi, a opet, uvek začuđujuće čiste, biće Vam jasno kada budete prolazili kroz prostranstvo vrnjačkog parka koji je uvek „pod konac“, savršenstvo srpske prostorne arhitekture, shvatićete koliko je ova banja voljena kada vidite više od jednog veka stare vile koje svetle obnovljenom lepotom, ponosne i uspravne.
Kada u banju dođu, gosti automobile, ostave ispred smeštaja i više u njih ne sedaju sve do povratka, osim ako naravno ne obilaze okolinu Vrnjačke Banje. U samoj banji, potreban Vam je samo dobar đon koji nećete lako izlizati.
Sama banja ustrojena je tako, da Vas navodi da je celu obiđete. Njene uske ulice stapaju se jedna u drugu, vijugaju među karakterističnom vrnjačkom arhitekturom i opet kao da se sve ulivaju u vrnjačko šetalište tj. promenadu Vrnjačke Banje. Odatle, svaki most preko vrnjačke reke, mami Vas u okrilje vrnjačkog parka u kome se stilovi smenjuju od francuskog do engleskog i japanskog, a visoke lipe i četinari nude prijatan hlad i tokom najtoplijih letnjih meseci.
Vrnjački park dugačak je dva kilometra, ali bezbroj staza, koje se prepliću u njemu i šaraju kroz savršene travnjake mnogo su veće ukupne dužine. Uostalom malo koji posetilac Vrnjačke Banje je samo jednom prošao kroz Vrnjački park. U njemu ima toliko toga za videti, toliko klupa na kojima možete odmoriti, desetine skulptura i cvetnih leja, magični japanski vrt sa kaskadnim vodopadima i lampionma u japanskom stilu, jezero i igralište za decu…
Svako godišnje doba vrnjački park oboji novim bojama. Prolećem park miriše tek procvetalim krošnjama, mladim lišćem, stotinama cvetova koji se šarene u lejama i svaki njegov kutak odiše ponovo probuđenim životom. Dok šetate njime iznad vaših glava čuće se pevanje ptica, a Vrnjačka reka koja teče celom dužinom parka dodatni je instrument tog prirodnog orkestra koji cvrkuće, šušti i žubori. Leti će se sa Vašim čulom mirisa poigrati tek pokošena trava, a park će se šepuriti moćnim krošnjama u punoj snazi. Leti je vrnjački park savršen izbor za beg od vrućine i odlična destinacija za prijatne letnje večeri. Jesen u vrnjačkom parku, predstavlja paletu šarenih boja i krhkog lišća, koje vredni komunalci neprekidno čiste. U danima kada se blagi vetar spušta sa goča i razgrće vrnjačke krošnje, dok šetate parkom činiće Vam se da ste usred kiše od lišća dok sve oko Vas miriše na svežinu i blagost. I svakako zima u vrnjačkom parku. Kada sneg prekrije park, njime se iscrtaju neke sasvim nove staze i prečice, krošnje se saginju pod težinom snega i jedino večno zeleni četinari remete skladnu belinu, čineći divan kontrast snegu. Tada dok šetate, ukoliko sneg nije previsok, iznenadiće vas frktanje i para iz nozdrva konja koji vuče vrnjačke kočije, dok zimska idila u Vrnjačkoj Banji podseća na neku Tolstojevu scenu.
Ako ste svojim koracima uspeli da iscrtate sopstvenu mapu banje, očekuje Vas i njena okolina. Na Goču se nalaze različite staze zdravlja, dovoljne da Vam ispune nekoliko dana. Leti Goč obiluje šumskim plodovima i divljim malinama, koje možete ubrati i probati čist ukus prirode. Gočki pašnjaci, reke i potoci ukrasiće Vaše šetnje mnogim zanimljivim detaljima, dok uživate u planinskom čistom vazduhu. I svakako pogled sa Goča, koji kao da pred Vama otključava čitavu Srbiju, dok vedrim danim na istoku možete videti čak i Rtanj i njegov karakterističan piramidalan oblik.
Vrnjačka Banja je pre svega – banja. Mada njena turistička ponuda parira najvećim gradovima Srbije, a njena šarenolikost ne može da zasiti ni najupornijeg posetioca, ipak je banja pre svega banja. Šta to znači? To znači da sve u njoj prevashodno brine o čovekovom zdravstvenom stanju. Da, u njoj je mnogo bazena, na kojima je provod sjajan, ali većina njih su termomineralni sa posebnim blagotvornim dejstvom na ljudski organizam, a i oni koji nisu u službi su ljudskog zdravlja jer je voda mineralna ili ne – lekovita. Vrnjački park jeste pun dešavanja i zanimljivih sitnica kojima je ukrašen i koje Vas nagone da iznova i iznova šetate njime, ali je banjski vazduh čist, pozitivna radijacija sunca ima važnu bakteriološku vrednost, a sama činjenica da šetate i udišete vazduh lišen gradskog smoga je promena potrebna vašem organizmu.
Mada na prvi pogled nije tako, većina banjskih sadržaja zapravo su tu kako bi Vas odmorili , poboljšali Vaše zdravlje i sve u svemu doveli do preporoda i potrebne relaksacije. Ovo lekovito mesto svojom promišljenom i bogatom ponudom, svojom nenametljivom lepotom i mnoštvom detalja zavredilo je poverenje mnogih, koji se iznova i iznova vraćaju da prošetaju Vrnjačkom Banjom i upiju zdravlje koje isijava iz svake pore zemlje sa koje Vrnjačka Banja uzdiže.