goc smestaj horizont stanišinci mitrovo polje dobre vode

Ski staza Goč

goc smestaj horizont stanišinci mitrovo polje dobre vode

Goč je planina centalne Srbije, koja pripada kopaoničkom masivu. Visok je 1124 m, a ski kompleks se nalazi na nadmorskoj visini od 920 metara. Do Goča od Vrnjačke Banje, putuje se oko pola sata kolima. Postoje i različite vrste organizovanih prevoza tokom zimskih meseci kada je skijanje na Goču glavna atrakcija posetiocima Vrnjačke Banje, ali i gostima i stanovnicima okolnih mesta i gradova. Zima na Goču obeležena je zimskim sportovima, i visokim snegom koji donosi lepote zimskih čarolija kako i za starije tako i za one najmlađe.
Velika ski staza

goc smestaj
Prvu stazu takmičarskog karaktera na Goču, uređedio je i pustio u upotrebu osamdesetih godina 20-og veka, smučarski klub Goč. Dužina ove staze iznosi 1500 m, a prosečna širina je 40 m, dok se spustom prelazi visinska razlika od 360 m. Uz stazu se nalazi i žičara – jednosedežnica dužine 1125 m, koja pokriva visinsku razliku od 351 m. Brzina žičare iznosi 2.2 m/s, a trajanje vožnje žičarom je 8 minuta i 30 sekundi. Broj sedećih korpi žičare je ukupno 100 sedišta, a kapacitet omogućava prevoz 352 osobe u roku od jednog sata. Nadmorska visina žičare na vrhu staze je 920m, a u podnožju staze nadmorska visina iznosi 570 metara. Iako se staza nalazi na relativno maloj nadmorskoj visini, dobra strana je što je na severnoj gočkoj padini, što omogućava dugo zadržavanje snega.

Male staze

goc staze skijanje smestaj

Na Goču postoje i male staze puštene u upotrebu sedamdesetih godina prošlog veka. Ove staze nalaze se se odmah pored Smučarskog doma na Goču. Jedna staza je namenjena za sankanje i široka je nekoliko metara. Tu je mala ski staza dužine 250 m, koja je odlična za slabije skijaše, početnike i decu i na kojoj se održava tradicionalna škola skijanja. Staza je osposobljena i za noćno skijanje u periodu od 19 do 22h. Sa obe strane se nalaze ski liftovi sa drvenim hvataljkama, a planira se i produženje ove staze.
Skakaonica
Na Goču od nedavno postoji i skakaonica, jedina u Srbiji, dužine 30 metara, namenjena prvenstveno treninzima ski skakača i njihovoj obuci.
Ski kompleks na Goču poseduje i objekte za smeštaj skijaša, kao i njihovo osveženje bilo tokom dana ili večernjih časova. Zima na Goču i u Vrnjačkoj Banji, nudi Vam zabavu, rekreaciju i kvalitetno provedeno vreme koje ćete uvek rado pamtiti.