vrnjacka banja skole

Škole i obrazovanje

vrnjacka banja skole

Od vremena osnivanja, do danas, Vrnjačka Banja prešla je dug put tokom kojeg je rasla razvijala se, prolazila kroz teške periode, padala, ponovo ustajala i na kraju postala najposećenija i najrazvijenija srpska banja. U 19-om veku izdvojena iz atara sela Vrnjci, sa svega par stambenih objekata, ona je danas moderno lečilište i opština, koja pod svojom upravom broji 14 naselja, i ukupno 30.000 stanovnika u celoj opštini. U samoj Vrnjačkoj Banji popisano je 16.000 stanovnika.
Obrazovni sistem Vrnjačke Banje, zadovoljava potrebe opštine.
Opština Vrnjačka Banja poseduje institucije koje o mladima brinu od početka vaspitno – obrazovnog perioda, do odraslog doba.
U samoj Vrnjačkoj Banji nalazi se jedan, dečiji vrtić, u kome je delatnost organizovana u vaspitnim grupama, podeljenim po uzrastu. Opština poseduje četiri osnovne škole i to:
1. Osnovnu školu „Popinski borci“ u Vrnjačkoj Banji sa posebno izdvojenim osmorazrednim odeljenjem smeštenim u naselju Piskavac, kao i izdvojenim četvororazrednim odeljenjima u naseljima Lipovi i Stanišincima.
2. Osnovnu školu „Mladost“ u Vrnjcima, sa izdvojenim četvororazrednim odeljenjem u naselju Štulac.
3. Osnovnu školu „Branko Radičević“ u Vranešima, sa izdvojenim osmorazrednim odeljenjima u naseljima Podunavci i Srednji Gračac, kao i izdvojenim četvororazrednim odeljenjima u naseljima Otroci i Donji Gračac.
4. Osnovnu školu „Bane Milenković“ u Novom Selu za izdvojenim četvororazrednim odeljenjem u Risovcima.
Osim vrtića i osnovnih škola u Vrnjačkoj Banji nalaze se i dve srednje škole: Gimnazija i Ugostiteljsko turistička škola sa domom za učenike.
Ekonomski fakultet iz Kragujevca, u Vrnjačkoj Banji ima svoj zaseban odsek, u kome se odvija visoko obrazovanje u banji, iz oblasti turizma i ugostiteljstva.
Osim državnih obrazovnih institucija, mladi u banji, mogu da pohađaju i niz privatnih škola iz različitih umetničkih i sportskih oblasti. Tako mališani iz Vrnjačke Banje, ali i oni stariji mogu pohađati časove baleta, trenirati različite sportove u banjskim sportskim klubovima i dr.