Trenutak koji su Vrnjčani čekali

karneval vrnjacka banja

Iako suočeni sa nizom neuspeha, koji bi čini se, rastočili veru i najupornijih, Vrnjčani ipak nisu odustajali. Interesantna je cela ta priča o Vrnjačkoj Banji i karnevalu i jedinstvena u Srbiji. Iako potpuno neuobičajeno za jednu srpsku banju 19-og veka, Vrnjačka Banja je od samog početka jednu sferu svog postojanja, gradila na karnevalima. I bez obzira na decenije koje su proticale, a u banji se smenjivali naraštaji, njima kao da je u krvi bila želja, potreba, za tim da organizuju karneval, koji će biti potpuno jedinstvena manifestacija u Srbiji. Umela je da prođe i decenija zatišja, a da niko ne učini ništa i ne pokuša da organizuje novu feštu, koja bi pod maskama prošla vrnjačkom promenadom, ali po isteku te jedne decenije tišine, neko bi se već našao ko bi ponovo pokušao da Vrnjačku Banju obeleži jednim impozantinim karnevalom.
Ipak 20-i vek Vrnjačkoj Banji nije doneo željeni karneval. Decenijama očekivan događaj, usledio je početkom 21-og veka, tačnije 2005. godine. Zalaganjem i upornošću turističko sportskog centra „Vrnjačka Banja“, organizovan je nakon dužeg vremenskog perioda, karneval u Vrnjačkoj Banji. Karnevalska povorka, ulicama banje, prošetala je između 12.07 do 17. 07 2005, a datum održavanja karnevala izabran je u čast „Osnovatelnog fundatorskog društva kiselo vruće vode u Vrnjcima“. Ovo društvo bilo je prva turistička organizacija na Balkanu, osnovana 14 jula 1868. godine i upravo zbog toga je nedelja tokom koje je održan karneval, bila organizovana oko tog datuma.
Prvi vrnjački karneval, nije bio mala manifestacija, naprotiv, obuhvatao je preko 40 manifestacija iz oblasti kulture, sporta i zabave, a centralni dogadjaj cele manifestacije, svakako je bila Velika međunarodna karnevalska povorka. Prve godine održavanja karnevala, povorka je bila sastavljena od ukupno 34 karnevalske grupe, odnosno 1.500 učesnika, koji su šarenim kostimima, plesnim, muzičkim, pozorišnim i mnogim drugim tačkama zabavljali sve prisutne.
Uspeh prvog karnevala bio je veliki i već sledeće godine doneo je Vrnjačkoj Banji članstvo u FECC-u – Federaciji evropskih karnevalskih gradova. Na karnevalu 2008. godine, koji je bio četvrti po redu, telo banjske karnevalske povorke, poraslo je za duplo u odnosu na prvu, i brojalo čak 3.000 aktivnih učesnika povorke.
Tekuće 2013. godine, Vrnjačka Banja organizuje svoj osmi Međunarodni karneval, čija popularnost iz godine u godinu raste, a on sam okuplja i preko 300. 000 turista, koji iz celog sveta dolaze da prisustvuju, magičnom dešavanju u Vrnjačkoj Banji.
Maja 2011. godine Vrnjačka Banja bila je domaćin 31-og Kongresa FECC-a, što je još više podiglo njen uged među karnevalskim gradovima i uopšte ljubiteljima karnevala, a na šta je ona izuzetno ponosna. Kongres je posetilo 127 evropskih gradova, iz ukupno 53 evropske zemlje, dok je sam kongres brojao oko 200 učesnika.
Nije samo u inostranstvu zapažen veliki uspeh i potencijal Vrnjačkog karnevala. On je prepoznat i u Srbiji, u kojoj mu je Turistička organizacija Srbije dodelila prestižnu nagradu „Turistički cvet“ u kategoriji najbolje turističke manifestacije. Tako se Vrnjački karneval našao među najpoznatijim i najpopularnijim srpskim manifestacijama: Sabor trubača u Guči i festival „Exit“. Ujedno je interesantan i podatak da je Karneval u Vrnjačkoj Banji, dodat na svetski karnevalski kalendar, u kome zauzima važno mesto.