festival meda vrnjacka banja

Festival meda

festival meda vrnjacka banja

Svakog leta, u Vrnjačkoj Banji tradicionalno se održava Festival meda. Ovaj mali festival zdravlja, organizuje se sa ciljem promovisanja pčelarstva kao privredne grane, principa zdravog življenja i zdrave ishrane, kao i promocije pčelinjih proizvoda i svakako same Vrnjačke Banje.
Udruženje vrnjačkih pčelara, pred Vrnjčane i goste Vrnjačke Banje izneće svoje najbolje proizvode i rezultate vrednog rada, a prisutni uvek mogu dobiti odgovore na mnoga zanimljiva pitanja koja se tiču meda, pčela i pčelarstva uopšte. Na Festivalu meda možete saznati više o proizvodima i preparatima medonosnih pčela u ishrani, preventivi i isceljenju, zatim o značaju meda i načinu na koji deluje na ljudski organizam i dr.
Ova korisna i svakako, ukusna, manifestacija lep je događaj, koji je korisno i zanimljivo obići, a svi koji borave u banji tokom održavanja ovog festivala neizostavno sa sobom moraju poneti i vrnjački med.

Koncerti

koncert frajle

Banjska prestonica Srbije, Vrnjačka Banja, svoj izuzetan položaj među turističkim destinacijama Srbije, zaslužila je izvornim kvalitetom ali i upornim, vrednim radom na unapređenju i razvoju svoje turističke ponude. Vremenom ona je osmislila i realizovala bogatu pozornicu dešavanja, koja ju je učinila nečim većim od „samo lečilišta“ – ta ju je pozornica načinila pravim turističkim mestom.
Mnogi muzički velikani , prošli su scenom Vrnjačke Banje, svirajući za Vrnjčane i njihove goste i mada je teško izdvojiti samo neke, još ih je teže sve nabrojati. Neki od muzičara koji su svirali u Vrnjačkoj banji su Boni Tajler, Toto Kotunjo, Zdravko Čolić, Vaja con Dios, Hari Mata Hari, Vlado Georgijev, Van Gog, Riblja Čorba, Ritam Nereda, Željko Samardžić, Legende, Crvena Jabuka, Film, Jelena Rozga, Ceca, Magazin, Masimo Savić, Sanja i Balkanika, Haris Džinović, Goca Tržan i mnogi drugi.
U banji su koncertna dešavanja izuzetno frekfentna, kao i različiti muzički festivali čija popularnost omogućava banji da na svoje stejdževe različita i kvalitetna muzička imena. Osim već pomenutih izvođača, treba reći da banja ne retko organizuje i koncerte klasične muzike. Tu je i festival Beer Fest čija muzika uglavnom naginje tonovima roka i na kojem su svirali rock i tribute bendovi, a postoji i „Love fest“ koji akcenat baca na elektronsku muziku u režiji najboljih DJ-eva iz zemlje i regiona.
Vrnjačka Banja se, i kada je muzika u pitanju potrudila da za svakoga obezbedi po nešto. Od narodne do klasične, od roka do popa, poklonici različitih muzičkih žanrova u banji mogu uživati svaki u svojim omiljenim tonovima.

sajam knjiga vrnjacka banja

Sajam knjiga

sajam knjiga vrnjacka banja

Vrnjačka Banja je još od svog nastanka aktivno radila na uzdizanju i promociji kulture, kroz mnoga kulturna dešavanja u svojoj organizaciji. U Srbiji ne postoji banja koja je na razvoju kulture radila više od Vrnjačke Banje. Mnogi vrnjački festivali predstavljaju direktne kulturne promocije i promocije kulturnog nasleđa.
Sajam knjiga u Vrnjačkoj Banji održava se tokom letnjih meseci uz uobičajeno trajanje od oko mesec dana. Do danas, održano je ukupno 11 sajmova, obično sa početkom krajem jula, a izlagači na sajmu su uglavnom izdavači iz unutrašnjosti, ali se dešavalo da i beogradski izdavači, poput Službenog glasnika, izlažu na vrnjačkom sajmu knjiga.
U vreme održavanja sajma, održavaju se i propratna dešavanja, poput promocija novih izdanja na otvorenom. Ove promocije praćene su učešćem autora, recenzenata i dramskih umetnika koji tokom promocije, citiraju odlomke iz knjiga koje se predstavljaju javnosti. Ovaj lep događaj predstavlja još jedan ukras impozantnog kulturnog miljea Vrnjačke Banje.
Osim letnjeg sajma knjiga u banji je do sada održan i pretežno stručni sajam knjiga, otvoren za sve zainteresovane. Sajam je održan tokom kasne jeseni na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam i iako je akcenat bio na stručnoj literaturi, posetioci su mogli po specijalnim cenama nabaviti naslove različitih književnih žanrova.

Festival cveća i hortikulture

sajam cveca cvecare

Ove godine u Vrnjačkoj Banji biće održan peti festival cveća i hortikulture. Manifestacija tradicionalno okupi više desetina izlagača, koji u svojoj ponudi imaju veliki izbor cveća, biljaka, sadnica, cvetnih aranžmana, opreme za hortikulturu, kao i najrazličitije vrste dekorativnih materijala za saksije i još mnogo toga.
Tradicionalno festival se veoma simbolično odrzava krajem aprila i/ili početkom maja, a ne retko je ispraćen i drugim dešavanjima kao što je majski medeni uranak, sajam zanata i suvenira i slično.
Ova poslastica za ljubitelje baštovanstva, botanike i hortikulture uopšte, okupi veliki broj posetilaca koji osim što mogu kupovati po sniženim cenama, mogu i od stručnjaka dobiti savete o rasađivanju, gajenju i pravilnoj ishrani cveća.
Festival cveća, ne održava se slučajno, baš u Vrnjačkoj Banji. Čuvena po cvetnim rondelama, koje zauzimaju centralno mesto u Vrnjačkom parku, Banja je poznata po trudu uloženom u to da se dekoracija i uređenost parka dovedu na svetski nivo. U tome je i uspela neprestanim naporima, održavanjem i unapređenjem prostora koji pripada Vrnjačkom Parku.
Na dan održavanja festivala cveća, prošetajte Vrnjačkom Banjom, koja cela mišriše na opojne cvetne latice i ponesite sa sobom uspomenu, koristan savet i lepo mirisno sećanje.

muzej

Noć muzeja

muzej

Kulturna manifestacija „Noć muzeja“, tradicionalno se održava istovremeno u 40 evropskih država. U svom „maratonu“ kroz „Stari kontinent“, „Noć muzeja“, ne zaobilazi ni kraljicu srpskog turizma – Vrnjačku Banju.
U svojoj biti, „Noć muzeja“ je umetničko – produkcijska grupa, koja pod svojim okriljem okuplja istaknute umetnike, istoričare umetnosti, sociologe kulture i sve one koji se kulturom bave i u kulturnoj ekspresiji uživaju.
„Noć muzeja“ nastala je u želji da se afirmišu univerzalne umetničke, kao i kulturne vrednosti uz potrebu da se one kroz kreativnu ideju predstave širem auditorijumu.
Tokom „Noći muzeja“ Zamak kulture u Vrnjačkoj Banji otvoren je od 07:00 h do 22:00h, a razlika između noći muzeja u Vrnjačkoj Banji i noći muzeja u drugim gradovima je u tome što se u Vrnjačkoj Banji, ulaznice za muzej tokom ovog dana ne naplaćuju.
Shodno tome, tokom trajanja „Noći muzeja“, svi Vrnjčani i njihovi gosti moći će da osete duh kulture i obiđu postavke Vrnjačkog muzeja u Zamku kulture, kao što će širom Evrope mnoge muzeje obići ogroman broj ljudi, spremnih da svoje vreme posvete umetnosti, prošlosti, sadašnjosti, budućnosti i svim vidovima kulturnog izražavanja.

Manifestacija „Poljubi me“

Najduži poljubac za dan zaljubljenih

poljubi me most ljubavi vrnjacka banja

Čini se da u Srbiji ne postoji simboličnije mesto za proslavljanje Dana zaljubljenih od Vrnjačke Banje. Most ljubavi, vrnjački fijaker, uske romantične ulice i prelepi park. mesta su kroz koja su do sada prošli i koja su posetili neizbrojani parovi iz zemlje i sveta, uživajući u svojevrsnom šarmu Vrnjačke Banje.
Manifestacija za zaljubljene pod nazivom „Poljubi me“ u Vrnjačkoj Banji rezultat je Svetskog dana zaljubljenih i već pomenutog zaštitnog znaka Vrnjačke Banje – Mosta ljubavi.
Ideja za organizovanje ove manifestacije proistekla je iz činjenice da je Vrnjačka Banja sve češće odredište zaljubljenih, jer su upravo oni jedna od ciljanih grupa njene turističke ponude. Prvi put manifestacija „Poljubi me“ je organizovana 2009. godine, a tekuće 2013. godine organizovana je po peti put, upravo sa Mostom ljubavi kao centralnom lokacijom sveukupnih dešavanja. Manifestacija se simbolično održava na Dan svetog Trifuna (Sveti Valentin u Katoličkoj veri).
Ukrašen stotinama balona u obliku srca, Most ljubavi na Dan zaljubljenih postaje pozornica poljubaca, od kojih najduži biva proglašen pobednikom. Rekor u najdužem poljubcu, do ove godine držao je mladi par iz Beograda i on je iznosio 68 minuta i 44 sekunde, ali je ovaj godine postavljen nov rekord u trajanju od 80 minuta i 44 sekunde, koji će biti izazov mnogima u godinama koje slede. Nagrade se osim u kategoriji najduži poljubac dele i najstarijem i najatraktivnijem paru.
Manifestacija „Poljubi me“ svake godine je ispraćena i adekvatnim zabavnim programom, posetioci mogu uživati u muzici, hrani i piću i naravno celoj Vrnjačkoj Banji koja se na ovaj dan pretvara u srpsku prestonicu ljubavi.

beer fest

Beer fest

beer fest

Jedan od najmlađih festivala čiji je domaćin Vrnjačka Banja svakako je Beer fest. Prvi put održan 2010. godine, ovaj festival je rezultat saradnje Beogradske kulturne mreže, opštine Vrnjačka Banja i Turističke organizacije Vrnjačka Banja.
Uspeh prvog održanog Beer festa u Vrnjačkoj Banji, najbolje se ogleda u broju od čak 50.000 posetilaca ove manifestacije.
Prvi Beer Fest u Srbiji, realizovan van Beograda, ugledao se na svog prestoničkog pandana i kada je u pitanju besplatan ulaz na manifestaciju. Okupljeno je više od 20 bendova koji su tokom 3 festivalske večeri zabavljali publiku. Još jedan festival u kulturnom miljeu Vrnjačke Banje, zabeležio je uspešan početak i dokazao da poseduje potencijal za prerastanje u manifestaciju još većeg obima. Festival se održava početkom jula, a do sada je na svoju pozornicu doveo imena poput Zvonka Bogdana, grupe Negativ, grupu Ritam Nereda, Kikija Lesandrića, Atomskog skloništa, Odjile, Van Goga, Osvajača, Garavog sokaka, Dejana Cukića, Sarsa, Beogradskog sindikata, kao i kvalitetnih DJ-eva i mnogih tribute bedova koji su za prisutne svirali Azru, EKV, Queen i dr. Lokalni bendovi, takođe su dobili priliku da zapale scenu festa, što je lep momenat u promociji muzičara iz same Vrnjačke Banje.
Festival se održava na fudbalskim terenima Sportskog centra „Raj“ u Vrnjačkoj Banji sa programom koji tradicionalno počinje u 18:00h i traje do 04:00h izjutra.

Love Fest

love fest

Festival „Love fest“ u Vrnjačkoj Banji, predstavlja muzički događaj, tokom kojih prisutni mogu uživati u različitim muzičkim žanrovima, sa posebnim akcentom na promociji elektronske muzike.
Ideja za održavanje ovog festivala nastala je 2006. godine kao odgovor na nedovoljan broj kulturnih dešavanja u centralnoj Srbiji. Idejni tvorci su od samog početka imali veliku i dragocenu pomoć opštine Vrnjačka Banja, Turističke organizacije, Specijalne bolnice Merkur, ali i medija sa prostora cele Srbije.
Naziv „Love fest“ proistekao je iz činjenice da je Vrnjačka Banja, sve češće odredište zaljubljenih parova, koji u nju dolaze da posete Most ljubavi, da prošetaju Vrnjačkim parkom i provozaju se čuvenim vrnjačkim fijakerom.
Most ljubavi – jedan od 20-ak mostova koji se nadvijaju nad Vrnjačkom rekom – jedinstven je u Srbiji i predstavlja svojevrsni spomenik ljubavi. Upravo zbog toga, prva žurka, preteča festivala, organizovana je na ovom mostu i oko njega.
Prvi zvanični „Love fest“, održan je 2007. godine na letnjoj pozornici, koja je do danas nastavila da bude mesto održavanja ove manifestacije. Letnja pozornica, idealna je lokacija za održavanje festivala – u pitanju je amfiteatar na otvorenom, izgrađen 50-ih godina 20-og veka, koji se nalazi na 100 metara nadmorske visine i može se pohvaliti kapacitetom od 3.000 mesta.
Isprva je „Love fest“ trajao 2 dana, ali je 2011. godine doneta odluka da se festival produži za još jedan dan, a uz veliku pomoć opštine Vrnjačka Banja, omogućeno je da se u blizini Vrnjačkog jezera smesti „Love fest camp“, pa je time festivalu dodat jos jedan nivo.
Uživanje u prirodi, dobroj muzici i kulturi, glavno je obeležje ovog mladog festivala koji okuplja veliki broj mladih i gradi svoju popularnost iz godine u godinu.

filmski festival

Festival filmskog scenarija

filmski festival

Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, jedan je od najvažnijih segmenata, Vrnjačkih kulturnih svečanosti. Ovaj festival jedan je od manifestacija sa najdužom tradicijom u Vrnjačkoj Banji i dokazao se kao dijagnostičar vrlina i mana i vredni hroničar scenarsitike.
Priča o ovom festivalu započinje 1974. godine, kada je prestalo ćutanje o činjenici da je scenaristika najslabija tačka domaćeg filma, lišena mesta u kinematografije koje zaslužuje. Igrom slučaja u vreme pokretanja priče o tom problemu, u Vrnjačkoj Banji organizovana je smotra pod imenom „Jugoslovenski film u akciji“, sa svojom stručnom tribinom sastavljenom od autora i protagonista. Ova smotra, zahvaljujući spletu kinematografkih okolnosti u zemlji, tako ostaje zapamćena kao preteča festifala koji se iz nje izrodio.
Naziv prvog održanog Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji bio je upravo „Jugoslovenski igrani film u akciji“, da bi potom ovaj događaj prerastao u festival koji se i danas održava. Razvoj smotre „Jugoslovenskog igranog filma u akciji“, tako je doveo do evolucije ove manifestacije u Festival filmskog scenarija. Tribina smotre postala je festivalski simpozijum, a program je dodatno obogaćen konkursima i nagradama, kao i formiranjem organa zaduženih za organizaciju festivala.
Inicijatori pokretanja festivala bili su Kulturni centar Vrnjačke Banje, Udruženje filmskih autora i Udruženje filmskih glumaca, dok bi od pojedinaca koji su se zalagali za stvaranje ove manifestacije trebalo izdvojiti Boška Ruđinčanina, Miomira Stamenkovića, Velimira – Batu Živojinovića, Vasiljku Bogićević i Dušana Perkovića. read more

Karneval i karnevalska povorka

karneval vrnjacka banja

Svake godine zajedno sa karnevalom, u Vrnjačku Banju stigne na hiljade turista, iščekujući čarobnu feštu koju organizuju Vrnjčani. U nedelji pre početka karnevala, čini se da je sav smeštaj u banji već popunjen, a karneval još nije ni počeo. Potom u banju stižu karnevalske grupe, koje će nastupati dana kada velika povorka bude prošetala banjom, kao i muzičari, glumci i mnogi drugi umetnici, koji će višednevni program karnevala začiniti dobrim provodom i svojim talentima.
Mnogi poznati muzičari su do sada nastupali na Vrnjačkom karnevalu, a samo neki od njih su Hari Mata Hari, Penthouse Band, Crvena jabuka, Blaža i Kljunovi, kaktus band, Ivan Gavrilović, Santos brothers, Garavi sokak, Apsolutno romatično, Kerber, Bilja Krstić, Goca Tržan i još mnogo drugih.
Program karnevala obojen je mnogim dešavanjima, koji se ne retko odvijaju samostalno i nezavisno od drugih, kako bi svaki gost mogao prisustvovati onoj vrsti zabave koja ga najviše privlači. Organizuju se različite izložbe, sportska naticanja od kojih je interesantno pomenuti trku konobara i trku na štiklama, potom ulični fudbal, košarkašku maskaradu i dr. read more