vozic vrnjacka banja

Vrnjački vozić

vozic vrnjacka banja

Vrnjački park, osim fijakerom, moguće je obići i vrnjačkim vozićem. Ovaj vozić je još jedna zanimljivost i atrakcija Vrnjačke Banje, posebno popularna kod dece. Vrnjački mini – vozić saobraća parkom svakog dana od 10 ujutru do 21 čas uveče, sa polascima na svakih 30 minuta. Radi tokom banjske sezone, tokom toplih meseci, jer je otvoren, kako bi posetioci uživali u neizmenjenim bojama i mirisima vrnjačkog parka, kao i blagom povetarcu koji se spušta sa strmih padina Goča. Za vrnjački vozić potrebno je izdvojiti 100 dinara za jednokratnu vožnju, a nasmejani mašinovođa, provešće Vas kroz neverovatni vrnjački park u kojem se smenjuje francuski, engleski i japanski stil, kao i mnoštvo različitih biljnih vrsta, skulptura spskih umetnika i dr.

luna park

Luna park

luna park

Ukoliko ste ljubitelji lude zabave i brze vožnje onda neizostavno morate posetiti Luna park „Obilić“ u Vrnjačkoj Banji. Nezaboravna zabava za mlade, ali i one starije očekuje Vas na samoj vrnjačkoj promenadi kraj restorana Srbija, na velikoj čistini pored izvora Jezero.

Istorija Luna parka „Obilić“

Koreni Luna parka „Obilić“ sežu u vreme koje je prethodilo Prvom svetskom ratu. Tada je Milutin Lukić u Srbiju doveo prvi ringišpil, koji radio uz pomoć ljudske snage. „Gurači“ su uglavnom bili plaćeni jednom vožnjom na ringišpilu, nakon što su gurali 10 vožnji. Godine 1923, Milutin je imenovao zabavni park, nabavio u Srbiji prvu cirkusku arenu bez krova, a potom 1935. godine, prešao iz Kruševca u Beograd u kojem je postao vlasnik i prve srpske cirkuske šatre. Cirkusom se bavio skoro deceniju, čak i u vreme Drugog svetskog rata, pa je od toga odustao kada su dva gimnastičara pala sa trapeza. Nakon ove nezgode Milutin rešava da se okrene manje rizičnom vidu zabave. Tadašnji Luna park posedovao je tricikle koji su voženi u krug, tu su bili i čamci za ljuljanje, streljana u kojoj je pucano vazdušnim puškama, kao i ringišpil koji više nisu okretali ljudi, već konji dresirani da stanu nakon što okrenu 10 krugova. Vremenom tehnologija se razvijala i u Beogradu se pojavio, naravno u okviru Luna parka Obilić, prvi ringišpil pokretan uz pomoć elektromotora. Konji su otišli u zasluženu penziju. read more

Vrnjački fijaker

vrnjacka banja fijaker

Živimo u modernom svetu. Svetu gužvi, brzine, nedostatka slobodnog vremena, svetu koji od nas zahteva da budemo poput njega da bismo mogli da odgovorimo na izazove pred koje nas stavlja. Današnji čovek željan je odmora, opuštene atmosfere, barem nekog vremena u okviru kojeg može da stane, uspori, zameni buku tišinom i grad prirodnijim ambijentom.
Mnogi da nađu i povrate mir dolaze baš u Vrnjačku Banju – najpopularnije srpsko lečilište. Bogat banjski sadržaj, 60 ha za saobraćaj u potpunosti zatvorenih zelenih površina u samoj banji,okolne planinske padine prekrivene bujnim šumama, reke, rečice i potoci, uz sve najbolje što civilizacija može da ponudi, već decenijama u Vrnjačku Banju dovodi turiste kako iz Srbije tako i sa svih strana sveta. read more

vrnjacka promenada

Vrnjačka Promenada

vrnjacka promenada

U samom centru Vrnjačke Banje, popločana i zatvorena za saobraćaj, svoj bogat i ispunjen život živi Vrnjačka promenada. Nezaobilazna destinacija za sve posetioce banje, ovenčana mnogim sjajnim manifestacijama kojima je bila domaćin i ukrašena bogatim sadržajem ona predstavlja pravu poslasticu za sve turiste.
Čini se da svi banjski putevi vode, pravo na promenadu, slivajući se najčešće kod statue vrnjačke maskote – vrapca Gočka.
Stupivši na tlo vrnjačkog šetališta, susrešćete se sa mnogobrojnim putokazima, koji će Vas upućivati na nezaobilazne znamenitosti banje poput Zamka kulture, japanskog vrta, nekog od izvora mineralne vode, mosta ljubavi, bazena i dr. Duž široke popločane promenade teče Vrnjačka reka, plitka tokom najvećeg dela godine, mirna i tiha, nad kojom se nadvijaju lipe i 20-ak mostova koji vode direktno u vrnjački park. Suprotno od reke, celom dužinom promenade nižu se kafići, restorani, prodavnice, butici, ulični prodavci suvenira i slika, poneki harmonikaš sa šeširom na pločniku svirajući za neizvesnu platu zavisnu od dobre volje, mnogih prolaznika. tu je i vrnjačka biblioteka Dr Dušan Radić, vrnjački bioskop, kao i 5D bioskop, turistička organizacija Vrnjačke Banje i još mnogo toga preko čega će Vam lutati pogled tokom lagane šetnje. read more

vrabac gocko vrnjacka banja

Vrabac Gočko

vrabac gocko vrnjacka banja

Maskota i zaštitni znak Vrnjačke Banje je vrabac Gočko, nazivan i Vrabac – Šumadinac, jer je obučen u narodnu nošnju centralne Srbije – opanke i šajkaču. Bio je banjska maskota „Igara bez granica“ održanih u Vrnjačkoj Banji 1990. godine, a danas je jedan od najpoznatijih Vrnjčana. Njegova statua visoka preko 2 metra, nalazi se u samom centru banje, na njenoj promenadi, u neposrednoj blizini mosta ljubavi.
Šarmantni vrabac do danas je osvojio srca mnogih posetilaca banje, a deca ga prosto obožavaju. Slikanje pored njegove statue koja namiguje prolaznicima ritual je koji upražnjavaju svi gosti banje.
Njegova statua nezaobilazno je mesto za predah tokom šetnje banjom, a nasmejana lica i pogledi uprti u vrnjačku maskotu, momentalno će Vas osvojiti koliko i sam nasmejani vrabac.
Na svakom vrnjačkom štandu i u svakoj prodavnici suvenira, Gočko će Vas sačekati uvek istog oblika i uvek namigujući. Majce sa njegovim likom, šajkače, magneti za frižider, razglednice i još mnogo toga sa Gočkom kao zaštitnim licem u ponudi je svake suvenirnice, i on je jedan od najčešće kupovanih suvenira u Vrnjačkoj Banji. Bilo da želite da obradujete člana porodice ili prijatelja, u banji možete naći predmete različite namene u obliku ili sa slikom ovog nasmejanog vrabca, i posmatrano sa simboličke strane to je jedan od najlepših poklona koje možete nekome doneti iz Vrnjačke Banje.

japanski vrt vrnjacka banja

Japanski vrt

japanski vrt vrnjacka banja

Godine 2011, Vrnjačka Banja dobija japanski vrt – novi ponos svog parka. Japanski vrt urađen je zahvaljujući saradnji Japana i vrnjačkih lokalnih vlasti.
Japanski vrt, odnosno japanska bašta, predstavlja vrlo karakterističnu ukrasnu baštu i iako se danas naziva japanskim poreklom je iz Kine. Iz Kine ovaj princip uređenja vrtova prenet je u Japan gde se odomaćio i odakle se postepeno širio i u druge delove sveta.
Ono što karakteriše japanski vrt je maksimalno iskorišćavanje prostora uz izražen respekt prema prirodi. Japanska bašta predstavlja harminično jedinstvo i sklop elementa žive i nežive prirode koji se u ovom slučaju međusobno dopunjuju.
Japanski vrt u Vrnjačkoj Banji, drugi je takav vrt u celoj Srbiji. Naime, osim najpoznatije srpske banje, jedino se još Beograd može pohvaliti da je svoj sadržaj obogatio japanskom baštom. Vrt je izgrađen zahvaljujući donaciji Organizacije za obeležavenje godišnjice svetskog sajma u Japanu 1970. godine. read more

parkovi vrnjacka banja

Vrnjački Park

parkovi vrnjacka banja

Jedna od velikih prednosti i lepota Vrnjačke Banje je svakako u tome što ona poseduje oko 60 ha površine bez saobraćaja. U njoj je moguće iskusiti mir i uživati u prirodnom ambijentu, prostranim zelenim površinama, obroncima Goča prekrivenim stoletnim stablima i svakako vrnjačkom parku koji dominira banjom i za koga se nadaleko zna.

Istorija vrnjačkog parka

Projekat vrnjačkog parka utemeljen je još sredinom 19-og veka i od tada do dana današnjeg neprestano se radi na njegovom uređenju i unapređenju. Mnogi svetski stručnjaci učestvovali su u uređenju vrnjačkog parka, doprinosili su svojim idejama i metodima i bili deo tima sastavljenog od više generacija i velikog broja ljudi iz različitih vremenskih perioda.
Počeci na kojima leže temelji današnjeg Vrnjačkog parka, datiraju u 1888. godinu , o čemu imamo svedočanstva u vidu sačuvanih fotografija. Iz tadašnjeg parka sastavljenog od nekoliko kratkih i isprepletanih staza za šetnju, jedne cvetne rondele i travnjaka, vremenom se izrodio današnji park duži od 2 km i poznat ne samo u celoj Srbiji već i širom celog sveta. read more

5D bioskop

Bioskop

5D bioskop

Vrnjački bioskop deo je kulturnog centra Vrnjačka Banja, a nalazi se na vrnjačkoj promenadi u Vili „Evropa“ koja je jedan od prvih banjskih objekata sagrađenih u apsolutnom skladu sa građevinskim zakonima vremena u kom je nastala.
Svakodnevne bioskopske projekcije, kao i najnoviji filmovi dovode u banju duh svetske kinematografije po simboličnoj ceni od svega 150 dinara.
Vrnjački bioskop, u sklopu kulturnog centra čiji je ogranak, aktivno učestvuje u banjskim kulturnim manifestacijama poput Festivala filmskog scenarija, kada se u njemu izvode projekcije od značaja za festival.
Ljubitelji dobrog filma, kao gosti Vrnjačke Banje, neće ostati uskraćeni za aktuelne svetske naslove, a bioskop poseduje i dečiji program usmeren na zadovoljstvo i zabavu Vaših najmlađih članova porodice. Tako u vrnjačkom bioskopu sa mališanima možete pogledati najnovije naslove iz sveta animiranog i crtanog filma. read more

zamak belimarkovic vrnjacka banja

Zamak Kulture

zamak belimarkovic vrnjacka banja

Na uzvišenju iznad Toplog izvora, nalazi se jedan od najstarijih (starija je samo crkva) i najreprezentativnijih objekata Vrnjačke Banje – letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, koji je u 20 – om veku kršten kao „Zamak kulture“.
Zamak kulture zidan je krajem 19-og veka, tačnije u vremenskom razdoblju između 1888. i 1894. godine, za namesnika tada maloletnog kralja Srbije Aleksandra Obrenovića, generala Jovana Belimarkovića. Ovaj velelepni zamak jedan je od banjskih zaštitnih znakova, motiva po kojima je prepoznaju i arhitektonski najsavršenijih banjskih objekata. Ujedno je i jedan od najstarijih, znajući da je od letnjikovca generala Belimarkovića, starija samo vrnjačka crkva.
Idejni tvorac zamka, Belimarkovićev sestrić, Pavle Denić, inspiraciju za njegov izgled našao je među italijanskim poljskim vilama, u to vreme veoma rasprostranjenim italijanskim severom, dok je za sam projekat i nadgledanje radova bio zadužen austrijski građevinski inženjer Franc Vinter, čovek koji je mnogo učinio za Vrnjačku Banju, pre svega na polju njenog urbanizma.
Dvorac je građen 7 godina, u vremenskom razdoblju od 1888. do 1894. Za izgradnju ove vile obeležene duhom romantičarskog istorizma i renesansnim detaljima, korišćen je beli mermer donošen iz ličnog generalovog majdana, smeštenog na padinama Goča. Belimarkovićevi naslednici živeli su u ovom zamku sve do 70-ih godina 20-og veka, kada je zamak otkupila država, kako bi ga načinila kulturnim objektom. read more

narodna biblioteka dr dusan radic vrnjacka banja

Narodna biblioteka „Dr Dušan Radić“

narodna biblioteka dr dusan radic vrnjacka banja

Narodna biblioteka u Vrnjačkoj Banji, nosi naziv po Dr Dušanu Radiću, značajnom banjskom piscu i lekaru. Njeni počeci sežu 100 godina unazad, u vreme kada je ugostiteljski objekat pod nazivom „Šucin paviljon“ u svom sastavu imao i prvu banjsku čitaonicu. Tu čitaonicu posećivali su i Vrnjčani i njihovi gosti, prevashodno kako bi čitali dnevnu štampu i raspravljali o aktuelnim pitanjima iz zemlje i sveta.
Od tada, pa do danas, biblioteka u Vrnjačkoj Banji prešla je dug put. Kako je Vrnjačka Banja od samog svog osnivanja, pokazivala neobično izraženu naklonost prema kulturi i umetnosti, ona se vremenom u tom smeru i razvila, te postala srpska banja sa najkvalitetnijom i najbogatijom ponudom „kulture“ i kulturnih dešavanja.
Narodna biblioteka Dr Dušan Radić, nalazi se na samoj vrnjačkoj promenadi, u objektu koji je nekada bio vila i koji je sačuvao tipičnu banjsku arhitekturu iz perioda prve polovine 20-og veka. Biblioteka u svom posedu ima oko 40.000 naslova koji su dostupni kako meštanima, tako i gostima Vrnjačke Banje. read more