Fudbalski klub Goč

fudbalski klub goc volley venjacka banja

Vrnjački fudbalski klub Goč osnovan je 1936. godine uz zalaganje nekih od znamenitih Vrnjčana poput Dušana Radića. U osnivanju vrnjačkog fudbalskog kluba značajnu ulogu imao je i Moša Marjanović, proslavljeni fudbaler BSK-a i legenda prve srpke fudbalske reprezentacije. Moša Marjanović, bio je redovan gost Vrnjačke banje i pacijent već pomenutog Dr Dušana Radića, a prvim vrnjačkim fudbalerima poklonio je opremu i loptu koje je za njih doneo iz Čehoslovačke. Osim fudbalskog kluba Goč, nateritoriji opštine Vrnjačka Banja postoji još 7 fudbalskih klubova. To su:
– Fudbalski klub Napredak iz Gračaca, osnovan 1947. godine.
– Fudbalski klub Omladinac iz Novog sela, osnovan 1949. godine.
– Fudbalski klub Real iz Podunavaca, osnovan 1966. godine.
– Fudbalski klub Borac iz Vraneša, osnovan 1950. godine.
– Fudbalski klub Vrnjci iz Vrnjaca, osnovan 1979. godine.
– Fudbalski klub Mladost – Maslačak, koji je nastao kao fuzija dva već postojeća kluba 1997. godine.
– Fudbalski klub Volej – koji je jedan od najmlađih sportskih kolektiva Vrnjačke Banje. FK Volej osnovan je 2001. godine.

vaterpolo plivanje vrnjacka banja goc klubovi

Plivački i vaterpolo klub Goč

vaterpolo plivanje vrnjacka banja goc klubovi

Plivački i vaterpolo klub Goč osnovan je 1962. godine , sa primarnim ciljem profesionalnog obučavanja neplivača. U periodu između 1962 i 1991. godine plivački i vaterpolo klub Goč imao je 5619 pojedinačnih i 224 ekipna takmičenja. Od ovog broja vrnjački plivači osvojili su 1055 prvih mesta, 737 drugih i 576 trećih što je odličan rezultat. Zanimljiv je podatak da je 1965. godine vaterpolo klub Goč, beogradskom Partizanu pružio skromnu finansijsku pomoć, kako bi mu pomogao da sakupi sredsta za utakmicu protiv moskovskog CSK.
I protekle decenije, uspesi vrnjačkog plivačkog i vaterpolo kluba nisu jenjavali i on je nastavio da sakuplja medalje i niže pobede.

rukomet-vrnjacka-banja

Ženski omladinski rukometni klub Vrnjačka Banja

rukomet-vrnjacka-banja

Kada je nakon gašenja ženske ekipe rukometnog kluba Goč, ostala praznina u ženskom rukometu Vrnjačke Banje ljubitelji ovog sporta, rešili su da povrate u ženski rukomet u svoje mesto. Na inicijativu Milana Matića 2000. godine formirana je isprva škola, a potom i rukometni klub koji je simbolično poneo ime mesta u kojem je nastao. Rukometašice su u samom startu i tokom prve sezone u kojoj su učestvovale uspele da za sebe izbore prvo mesto u Srpskoj ligi. Rukometašicama ženskog omladinskog rukometnog kluba Vrnjačka Banja predviđa se uspešna budućnost.

rukomet vrnjacka banja goc klubovi

Muški rukometni klub Goč

rukomet vrnjacka banja goc klubovi

Kao i vrnjačka ženska rukometna ekipa, i muški rukomet u Vrnjačkoj Banji razvio se iz fiskulturne sekcije pri osnovnoj školi. Prve četiri decenije, muške ekipe, igrale su širom Srbije i dalje i postigli zadovoljavajuće rezultate, kao što je bio slučaj i sa ženskim rukometnim klubom Goč. Prvih desetak godina postojanja ovog kluba bile su najtaže, i mladi rukometaši nikako nisu uspevali da se probiju na rukometnoj sceni.
Situacija se menja 1972. godine, kada postaju prvaci Srpske lige, što im je donelo pravo da učestvuju u takmičenjima Međurepubličke lige.
Sledeća generacija vrnjačkih odbojkaša donela je klubu Goč, najveći do sada zabeležen uspeh – plasman u Drugu saveznu ligu – grupa Jug. Nakon dve godine takmičenja u Drugoj saveznoj ligi, Goč silazi u niži rang – Prvu srpsku ligu i od tada pokušava da se vrati na veliku scenu srpskog rukometa.

Ženski rukometni klub Goč

klubovi rukomet

Počeci profesionalnog rukometa u Vrnjačkoj Banji idu u prošlost sve do 1962. godine, kada je u Osnovnoj školi „Popinski borci“, formirana rukometna sekcija. Prva generacija koja je učestvovala u ovoj sekciji bila je sastavljena od učenica VII i VIII razreda, ove škole. Vrnjčanke vrlo brzo stižu do prvih pobeda protiv lokalnih timova, ali ova prva postava rukometnog kluba Goč (koji je tada još uvek nosio naziv Borjak), brzo je napustila rukometnu scenu Vrnjačke Banje, da bi je vrlo brzo zamenila druga, još uspešnija ekipa. Ova sledeća, najuspešnija postava Goča, vrlo brzo, iako sastavljena od veoma mladih sportstkinja, stiže do zaslužene titule prvaka Srpske lige – Jug. Dobijaju pravo da se takmiče u kvalifikacijama za Prvu srpsku ligu, ali ne uspevaju da prođu. Ipak, ovaj uspešni ženski tim, nastavlja da bude jak faktor lokala, ali uskoro doživljava sličnu sudbinu kao i prethodna postava. Mnoge rukometašice Goča, rešile su da okušaju sreću u drugim srpskim klubovima, pa se ekipa raspala. Najuspešnija rukometašica vrnjačkog Goča bila je u to vreme Spomenka Vukajlović, koja je za reprezentaciju Jugoslavije odigrala 55 utakmica.
Nakon ovih dešavanja, ekipe koje su usledile, nisu ponovile uspehe onih prvih, ali su bili sasvim solidni drugoligaši, uz šta se mora uzeti u obzir da je u to vreme Druga liga važila za izuzetno jaku.

zok vrnjacka banja goc

Ženski odbojkaški klub Vrnjačka Banja

zok vrnjacka banja goc

Ovaj klub formiran je 2003. godine u Vrnjačkoj Banji. Po otvaranju klub je ozbiljno krenuo sa radom, a za treninge je koristio fiskulturnu salu Ugostiteljsko – turističke škole i Gimnazije. Već te prve godine postojanja Ženski odbojkaški klub Vrnjačka Banja u Šumadijsko- pomoravskoj ligi za seniorske ekipe, osvaja peto mesto.

ok omladinac novo selo

Odbojkaški klub Omladinac – Novo Selo

ok omladinac novo selo

Još jedan klub iz miljea vrnjačkih odbojkaških klubova, oformljen je u Novom Selu 1998. godine. U svom prvobitnom sastavu, rad ovog kluba nije dugo potrajao, već se ekipa nakon prvobitnih uspeha rasturila i svako je krenuo svojim putem. Međutim to nije značilo da se ugasila i odbojka u Novom Selu. U tim trenutcima Branislav Miković je u Novom Selu otvorio školu odbojke, a juniorska ekipa „Omladinca“ uspešna je u takmičenjima.

Odbojkaški klub Partizan – Vraneši

ok partizan vranesi

Odbojkaški klub Partizan, formiran je u Vranešima 1970. godine uz saglasnost mesne i opštinske organizacije tadašnjeg saveza omladine. Mada se u Vranešima, jednom od naselja opštine Vrnjačke Banje, odbojka igrala i ranije, takmičarska istorije počinje sa osnivanjem Odbojkaškog kluba Partizan. Tokom nešto više od 30 godina postojanja, klub je uspešno branio čast Vrnjačke Banje na polju odbojke. Sa takmičarskom igrom zvanično je prestao 1994. godine.

Odbojkaški klub Gračac

ok bački gračac vrnjacka banja

Odbojkaški klub Gračac jedan je od najstarijih sportskih klubova Vrnjačke Banje. Osnovan je 1948. godine i uzlaznim putem započeo svoju sportsku karijeru. Prve tri decenije odbojkaši ovog kluba, su sa promenljivim uspehom učestvovali u utakmicama regionalnog tipa, da bi se potom sedamdestih godina 20-og veka plasirali u Srpsku ligu.

U međuvremenu je formiran i ženski tim Odbojkaškog kluba Gračac iz Vrnjačke Banje, a njegovo najpoznatije ime je Gordana Belobrđanin, kasnije prvoligašica „Jedinstva“ iz Užica.

Od 1998. godine timu klubu se priključila još jedna muška ekipa, sastavljena od juniora. Ovi mladi odbojkaši takmiče se u međunarodnoj ligi. read more

Škola košarke basket – Fontana

skola kosarke za decu vrnjacka banja

Još jedan košarkaški klub iz Vrnjačke Banje, ali prilično mlađi od prvog. Basket Fontana je osnovan 1997. godine i odmah po osnivanju akcenat je stavio na mlađe generacije, sa ciljem treniranja dečaka i devojčica koji će do momenta stasavanja biti dovoljno dobri igrači da mogu preći u jake seniorske ekipe. Do danas Škola košarke basket – Fontana, stvorio je više dobrih i obećavajućih košarkaša.