udruzenje banja vila lenka2

Udruženje banja Srbije

udruzenje banja vila lenka2

Udruženje banja Srbije, postoji sa ciljem popularizacije prirodnih lepota Srbije. Članovi budućeg udruženja, krenuli su od pretpostavke da Srbi nisu na najbolji način upoznati sa svim lepotama koje njihova zemlja nudi, pa su osnovali udruženje sa ciljom da na najbolji mogući način te lepote otkrije i prikaže javnosti.
Na 21-oj skupštini udruženja banjskih i klimatskih mesta Srbije, održanoj 25. maja 2009. godine jednoglasno je usvojen novi Statut Udruženja. Neka od zaduženja i zadataka udruženja navedenih u statutu organizacije su:
– Zalaganje za organizovan razvoj, unapređenje, korišćenje i očuvanje svoje (Vrnjačke), ali i drugih banja na prostoru Srbije.
– Dužnost praćenja i proučavanja svih problema banja i klimatskih mesta, te u skladu sa tim organizovanje i koordiniranje akcija u cilju najbržeg rešavanja problema.
– Pomaganje banjama i klimatskim mestima u unapređivanju zdravstvenih, privrednih, komunalnih, urbanističkih i drugih delatnosti.
– Podsticanje naučno – istraživačkog rada i naučne primene prirodnih lekovitih sredstava.
– Podsticanje i razvijanje saradnje banja i klimatskih mesta, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.
Organi i tela Udruženja banja Srbije, sastoje se od predsednika skupštine, članova upravnog odmora, članova nadzornog odbora, komisije za marketing, komisije za medicinska pitanja, komisije za edukaciju i komisije za tehnička pitanja.
Udruženje banja Srbije, u svom sastavu ima velika imena srpske medicine i razvijene medicinske i druge ustanove. Neki od njih su Specijalna bolnica „Merkur“ iz Vrnjačke Banje, Specijalna bolnica „Sokobanja“ iz Sokobanje, Rudarsko – geološki Fakultet iz Beograda, Specijalna bolnica „Ivanjica“ iz Ivanjice, Specijalna bolnica „Banja Koviljača“ iz Banje Koviljače, Prirodno lečilište „Atomska Banja“ iz Gornje Trepče i dr.
Kada su u pitanju gradovi i opštine, u Udruženje banja Srbije, ulazi ukupno 21 grad i opština od kojih su neki : Opština Vrnjačka Banja, Opština Kuršumlija, Opština Ljig, Opština Niška Banja, Opština Mionica, Opština Ljig, gradovi Čačak, Kraljevo, Kruševac, Loznica i dr.
Od 2003. godine Udruženje banja Srbije članica je ESPA-e – Evropskog udruženja banja.
Kontakt:
36210 Vrnjačka Banja, Beogradska 12a
Tel. +381 611 110
Faks. +381 36 611 109
www.serbianspas.org
udruzenjebanja@gmail.com