zenski centar milica vrnjacka banja

Udruženje ženski centar Milica

zenski centar milica vrnjacka banja

Ženski centar Milica iz Vrnjačke Banje osnovan je 02.02.2010. godine, sa ciljem unapređenja i poboljšanja socijalnog, edukativnog, zdravstvenog i svakog drugog položaja žena u lokalnoj zajednici. Ženski centar „Milica“ je nevladino, neporfitabilno udruženje, formirano od strane žena koje su se tokom svog života borile sa karcinomom. Jedan od primarnih ciljeva udruženja, stoga je pomoć ženama obolelim od karcinoma, kao i njihovim porodicama u psihičkom prevazilaženju problema. Da bi se ovaj, ne baš, najjednostavniji cilj sproveo u delo Ženski centar „Milica“, od osnivanja je prionuo na rad, kako bi osmislio najbolji program podrške, za obolole i njihove najbliže.
Tako su vremenom, u okviru udruženja, formirane:
– „Pričaonice“ tj. grupe bazirane na samopomoć pod vođstvom žena lečenih od karcinoma.
– Radionice psihološko – kreativnog karaktera u kojima se žene kroz kreativan rad i razgovor podsećaju na to da su društveno korisne, sposobne i potrebne. Ovakav vid rada sa obolelim ženama od izuzetne je važnosti, zbog česte sklonosti da zaokupljenost bolešću obolelom oduzme svaki osećaj korisnosti. Radionice pomažu da se shvati, da oboleli nije jedino teret, već osoba koja može da doprinese društvu i radi na njegovom razvoju i poboljšanju.
– Psihološka savetovališta – grupnog i individualnog tipa.
Osim rada sa svojim članovima, Ženski centar Milica, organizuje i javne tribine, koje za cilj imaju podizanje javne svesti i edukaciju stanovništva o faktorima rizika, uz podstcanje članica da u ovim tribinama aktivno učestvuju.
Za gotovo tri godine postojanja Ženski centar Milica realizovao je 3 velika projekta i to:
– „Formiranje savetovališta za žene obolele od karcinoma“ (Opština Vrnjačka Banja), 2010. godine.
– „Kreativne radionice duše i tela i dan ljubičastih marama“ (BCIF), 2011. godine.
– „Čašom zdravlja do dostojanstvenijeg života“ (BCIF), 2012. godine.
Takođe, Ženski centar „Milica“, pokrenuo je i humanitarnu akciju sa ciljem prikupljanja sredstava za kupovinu ultra-zvučnog aparata, a građani Vrnjačke Banje, odgovorili su svojim učešćem i podrškom akciji. U okviru ove akcije, u Vrnjačkoj Banji, organizovano je više humanitarnih manifestacija poput koncerta „Dobar zvuk, za ultrazvuk“, manifestacije „Vaskršnje jutro“ i „Igra ljubičastih leptira“.
Ženki centar Milica, svake godine, na svetski dan borbe protiv karcinoma, organizuje raznolike manifestacije u koju su uključene različite starosne grupacije ljudi, uključujući i predškolske i školske ustanove, udruženja, kulturno umetnička društva i slično. Tada se uz prikladan kulturno – umetnički program, dele flajeri, koji ističu važnost prevencije, redovnih lekarskih pregleda i samopregleda.
Oktobra 2012. Ženski centar „Milica“, postao je članica Nacionalne asocijacije lečenih od raka pod imenom „Nalor“.
Kontakt:
Ul. Nemanjina 8/16, 36210 Vrnjačka Banja
Telefon: +381 63 612 671