vrabac gocko vrnjacka banja

Vrabac Gočko

vrabac gocko vrnjacka banja

Maskota i zaštitni znak Vrnjačke Banje je vrabac Gočko, nazivan i Vrabac – Šumadinac, jer je obučen u narodnu nošnju centralne Srbije – opanke i šajkaču. Bio je banjska maskota „Igara bez granica“ održanih u Vrnjačkoj Banji 1990. godine, a danas je jedan od najpoznatijih Vrnjčana. Njegova statua visoka preko 2 metra, nalazi se u samom centru banje, na njenoj promenadi, u neposrednoj blizini mosta ljubavi.
Šarmantni vrabac do danas je osvojio srca mnogih posetilaca banje, a deca ga prosto obožavaju. Slikanje pored njegove statue koja namiguje prolaznicima ritual je koji upražnjavaju svi gosti banje.
Njegova statua nezaobilazno je mesto za predah tokom šetnje banjom, a nasmejana lica i pogledi uprti u vrnjačku maskotu, momentalno će Vas osvojiti koliko i sam nasmejani vrabac.
Na svakom vrnjačkom štandu i u svakoj prodavnici suvenira, Gočko će Vas sačekati uvek istog oblika i uvek namigujući. Majce sa njegovim likom, šajkače, magneti za frižider, razglednice i još mnogo toga sa Gočkom kao zaštitnim licem u ponudi je svake suvenirnice, i on je jedan od najčešće kupovanih suvenira u Vrnjačkoj Banji. Bilo da želite da obradujete člana porodice ili prijatelja, u banji možete naći predmete različite namene u obliku ili sa slikom ovog nasmejanog vrabca, i posmatrano sa simboličke strane to je jedan od najlepših poklona koje možete nekome doneti iz Vrnjačke Banje.