vrnjacka promenada

Vrnjačka Promenada

vrnjacka promenada

U samom centru Vrnjačke Banje, popločana i zatvorena za saobraćaj, svoj bogat i ispunjen život živi Vrnjačka promenada. Nezaobilazna destinacija za sve posetioce banje, ovenčana mnogim sjajnim manifestacijama kojima je bila domaćin i ukrašena bogatim sadržajem ona predstavlja pravu poslasticu za sve turiste.
Čini se da svi banjski putevi vode, pravo na promenadu, slivajući se najčešće kod statue vrnjačke maskote – vrapca Gočka.
Stupivši na tlo vrnjačkog šetališta, susrešćete se sa mnogobrojnim putokazima, koji će Vas upućivati na nezaobilazne znamenitosti banje poput Zamka kulture, japanskog vrta, nekog od izvora mineralne vode, mosta ljubavi, bazena i dr. Duž široke popločane promenade teče Vrnjačka reka, plitka tokom najvećeg dela godine, mirna i tiha, nad kojom se nadvijaju lipe i 20-ak mostova koji vode direktno u vrnjački park. Suprotno od reke, celom dužinom promenade nižu se kafići, restorani, prodavnice, butici, ulični prodavci suvenira i slika, poneki harmonikaš sa šeširom na pločniku svirajući za neizvesnu platu zavisnu od dobre volje, mnogih prolaznika. tu je i vrnjačka biblioteka Dr Dušan Radić, vrnjački bioskop, kao i 5D bioskop, turistička organizacija Vrnjačke Banje i još mnogo toga preko čega će Vam lutati pogled tokom lagane šetnje.
Dugačka više od 2 kilometra, promenada celom svojom dužinom nudi mesta za odmor i predah bilo na nekoj od brojnih klupa ili pak u nekoj od bašta mnogih vrnjačkih kafića. Sa promenade lako ćete doći do Rimskog izvora koji se nalazi u parku, japanskog vrta ili izvora Jezero. Iz promenade sve je na dohvat ruke, bilo da Vam je potrebno mesto sa dobrom hranom, banke ili pošta, jednostavno celokupni banjski život organizovan je oko ovog šetališta, koje stoji kao celina sa vrnjačkim parkom i kroz koje je do danšanjeg dana prošlo više miliona turista.
Nenametljiv žubor Vrnjačke reke, šuštanje bujnih krošnji, istorija, sadašnjost i duh Vrnjačke Banje, jednog lekovitog mesta koje blagotvorno utiče na ljudski organizam susreću se na šetalištu dugom preko 2 kilometra, koje Vam tokom svakog načinjenog koraka drži pažnju i iznova Vas iznenađuje.