Vrnjački fijaker

vrnjacka banja fijaker

Živimo u modernom svetu. Svetu gužvi, brzine, nedostatka slobodnog vremena, svetu koji od nas zahteva da budemo poput njega da bismo mogli da odgovorimo na izazove pred koje nas stavlja. Današnji čovek željan je odmora, opuštene atmosfere, barem nekog vremena u okviru kojeg može da stane, uspori, zameni buku tišinom i grad prirodnijim ambijentom.
Mnogi da nađu i povrate mir dolaze baš u Vrnjačku Banju – najpopularnije srpsko lečilište. Bogat banjski sadržaj, 60 ha za saobraćaj u potpunosti zatvorenih zelenih površina u samoj banji,okolne planinske padine prekrivene bujnim šumama, reke, rečice i potoci, uz sve najbolje što civilizacija može da ponudi, već decenijama u Vrnjačku Banju dovodi turiste kako iz Srbije tako i sa svih strana sveta.
Mnoštvo banjskih atrakcija čine je popularnom i zanimljivom različitim starosnim uzrastima: dečija igrališta i sportski tereni, kulturne manifestacije, koncerti, kafići, restorani, Wellness i Spa, sve to i mnogo više od toga nudi Vrnjačka Banja svojim gostima.
Istaknuto mesto među banjski atrakcijama zauzima sada već legendarni Vrnjački fijaker. Mnogi će se složiti da Vrnjačka Banja ima više dodirnih tačaka sa Parizom. Tu je vrnjački monmantr, koji je ime dobio zbog vila čiji su se projektanti bez sumnje ugledali na estetska idejna rešenja francuskih arhitekata prve polovine 20-og veka, tu je vrnjački park delimično uređen u francuskom stilu, a tu je , svakako, i fijaker koji je ime dobio davne 1662. godine po pariskoj ulici Sv. Fiacra. U ulici Sv. Fiacra tokom 17. veka postojalo je stajalište za kočije koje su mogle biti uzete u najam i, vremenom, kočije su počele biti nazivane ulicom u kojoj su čekale na mušterije.
Kako su kočije prevozno sredstvo, one su sa sobom, širom Evrope, zajedno sa putnicima razvozile i reč „fijaker“, za koju smo sigurni da je najpre usvojena u Beču. Ubrzo nakon toga 1693. godine, izdata je i prva dozvola za vozilo naslovljeno kao fijaker, da bi logičnim sledom događaja bila uvedena i registracija fijakera.
Nekada jedno od osnovnih prevoznih sredstava, danas su fijakeri samo turistička atrakcija. Najčešće su u pitanju dvoprežne kočije, koje su u sklopu javnog prevoza. Njima upravlja kočijaš, a vozila ovog tipa uredno se registruju i u službi su turističke ponude.
Uvreženo je mišljenje da se Vrnjačka Banja najbolje može doživeti ako se provozate njenim fijakerom. To je sasvim sigurno jedan od najlepših, najzabavnijih i najromantičnijih načina da prođete kroz velelepni vrnjački park.

fijaker vrnjacka banja
Na svoje mušterije vrnjački fijaker čeka kod Mosta ljubavi, odakle kreće u vožnju kroz park, između lipa i divljih kestenova, tik uz Vrnjačku reku, dok konji kopitama iscrtavaju svoj tradicionalni put, put kojim je fijaker vozio osim neizbrojanih banjskih gostiju i mnoge velikane poput Desanke Maksimović, Maksima Gorkog, Danila Bate Stojkovića i mnogih drugih.
Vožnja vrnjačkim fijakerom smatra se jednom od najromantičnijih atrakcija Vrnjačke Banje. Mnogi zaljubljeni parovi osetili su duh nekih minulih vremena u vrnjačkim kočijama, koje svojom lepotom mame poglede i osmehe. Oni koji odaberu da se provozaju vrnjačkim fijakerom doživaće vrnjački park kroz jednu drugačiju perspektivu, posmatrajući bogat biljni svet i slušajući zvuke kopita i fijakerskih točkova.
Osim zaljubljenima, vrnjački fijaker zanimljiv je i deci, koju roditelji ili bake i deke neretko povedu u uzbudljivu vožnju vrnjačkim parkom. Fijaker bez muke uzburka dečiju maštu, pa oni zamišljaju kako su prinčevi i princeze, dok se stariji pratioci osmehuju bajkama koje deca prizivaju.
Stariji takođe uživaju u vožnji kočijama. Za njih to je idealna varijanta da ne zamarajući se previše, obiđu ceo park i to na način koji su mnogi od njih praktikovali tokom svoje mladosti. Za starije, ova vožnja neretko predstavlja emocionalni i nostalgični doživljaj koji ih vraća nazad, u vreme kada su bili mladi i odrastali.
Svakog 14. februara, na Dan zaljubljenih, vrnjačke kočije dolaze do Mosta ljubavi, gde je u toku takmičenje pod imenom „Poljubi me“ posvećeno prazniku. Vrnjačka Banja je za mnoge parove omiljena destinacija za Dan zaljubljenih, upravo zbog vrnjačkog fijakera, Mosta ljubavi, takmičenja i zabavnih programa organizovanih u čast praznika svih onih koji vole i koji su voljeni.
Na dan zaljubljenih vrnjački fijaker neprestano kruži parkom i iako je zimski period, a vožnja sigurno obojena hladnoćom, parove to ne sprečava da se prepuste uživanju u kočijama, a ukoliko se dogodi da banja bude prekrivena snegom, vožnja fijakerom može dobiti jednu sasvim magičnu dimenziju. Ako je snežni prekrivač predubok kočije ponekad i ne izađu u vrnjački park, jer se ne mogu probiti kroz snežne nanose, ali je najčešće sve spremno za idiličnu zimsku vožnju Vrnjačkom Banjom.
Zimska idila Vrnjačke Banje osvojila je do danas srca mnogih, a vrnjački fijaker velikodušno je doprineo.
Bilo da je proleće ili leto, jesen ili zima, vrnjački fijaker, šarmira goste Vrnjačke Banje, ostajući zauvek u njihovim sećanjima.