Zbog čega posetiti?

zbog cega posetiti vrnjacku banju?

Na ovo pitanje postoji toliko odgovora, da je možda najteže početi sa nabrajnjem. Vrnjačka Banja, banja za koju zna svaki stanovnik Srbije, posebna je u mnogo čemu. Ona je narazvijenija srpska banja, sa dugom lečilišnom tradicijom, banja u koju su po svoju „dozu zdravlja“ dolazile čitave generacije, a opet je mnogo više od toga, mnogo više od lečilišta i mnogo više od „samo“ banje.
Vrnjčani su od otvaranja prve banjske sezone, stremili da svojim gostima ponude više od i onako impozantnih 7 mineralnih izvora i ostalih lekovitih prirodnih faktora. Stremili su dobroj zabavi, organizovali maskembale i kermese, stremili su dobroj hrani i piću, pa otvarali mnoge restorane, stremili su sadržajima kakvi su karakteristični ne za banje, nego za veće gradove i ni u jednom trenutku nisu odustajali od svoje potrebe da Vrnjačku Banju unaprede i obogate. Njihov uspeh vidi se na svakom koraku kroz ovu staru i iskusnu srpsku banju. Lepota njene arhitekture, mnoštvo prodavnica, butika, kafića, restorana, suvenirnica i dešavanja na njenim ulicama, nagnaće Vas da pomislite kako ste možda pre u nekom malom letovalištu nego banji. Mladi su na svakom koraku, rušeći sve stereotipe koji tvrde da su banje samo za starija lica. U banjskom parku videćete dva starija gospodina kako igraju šah, ali u daljoj šetnji kroz park, videćete i veštačku stenu na kojoj mladi sportisti penju neki od ukupno tri sportska smera koje ta stena nudi.

vrnjacka banja smestaj
U Vrnjačku Banju pre svega treba doći jer je najbolja. Nije za svakoga najbolja iz istih razloga, ali najbolja jeste i upravo u tome leži ključ odgovora na naslovno pitanje. U Vrnjačkoj Banji prosto postoji tokliko sadržaja i toliko različitih mogućnosti da i najrazličitiji tipovi ljudi u njoj mogu naći svoj razlog zašto je Vrnjačka Banja najbolja. Od već pomentog sportskog penjanja i jedne od retkih free climbing stena u zemlji, paraglidinga, škola letenja, ribarskih oaza, bazena, vrhunskih wellnesss i spa tretmana, mogućnosti planinarenja, trekinga, futinga, uživanja u brojnim masažama, osveženja u brojnim kafićima banje, uživanje u efektima 5D bioskopa, najnovijim projekcijama iz miljea svetske kinematografije, brojne kulturne i sportske manifestacije, sve se to smenjuje u Vrnjačkoj Banji nudeći oporavak i dobru zabavu svim gostima.

parkovi vrnjacka banja
Jedan od najvećih bisera Vrnjačke Banje kada su u pitanju manifestacije je svakako Vrnjački Karneval, grandiozni festival koji toko nedelju dana svog trajanja u Vrnjačku Banju dovede oko 300.000 gostiju iz zemlje, ali i celog sveta. Učesnici festivala su karnevalske grupe iz najrazličitijih zemalja, pa tako i Brazila, prave karnevalske zemlje čiji je karneval sinonim za ove šarene povorke.
Vrnjačka Banja nudi mogućnosti uživanja u prirodi, dugih šetnji, ali i mnoge moderne sadržaje, sa uvek aktuelnom wellness i spa ponudom i Specijalnom bolnicom „Merkur“ za sve one koji je posećuju radi oporavka. Brojni zdravstveni paketi „Merkura“ odgovaraju lečenju širokom spektru bolesti i bilo da je u pitanju prevencija, dijagnoza ili rehabilitacija, Merkur sa svojim stručnim osobljem i modernim načinima lečenja koji u svojoj bazi kombinuju prirodne lekovite faktore Vrnjačke Banje, predstavlja zdravstveni centar banje, nešto puput grada za sebe, grada zdravlja i oporavka.
Savršena za toliko toga, za lečenje, zabavu, uživanje, rekasaciju, sportske aktivnosti, šetnje, pecanje, poslovne seminare i još mnogo toga što bi Vam moglo pasti na pamet, u dolini Zapadne Morave, u centralnoj Srbiji očekuje Vas Vrnjačka Banja, ili kako je popularno nazivaju „kraljica srspkog turizma“. Ako još uvek niste videli ono najbolje što zemlja Srbija ima da ponudi, vreme je da posetite Vrnjačku Banju i i sami zaključite zašto je i stranci vole koliko i mi i zašto je Vrnjačka Banja najlepša banja Srbije.